Погребенията в кралския двор са събития, които се планират години наред. Всяко кодово име, което съобщава за смърт в кралското семейство, включва думата "мост". Такъв е случаят и с принц Филип - "Операция Форт Бридж". 

Действителният Форт Бридж е мост в Единбург, Шотландия - и тъй като принц Филип е херцог на Единбург, за него е предвидено име, което да съответства географски на титлата му.

Принц Филип сам е планирал всеки детайл от церемонията, на която ще станем свидетели днес. И този план е променян няколко пъти през годините. Последното желание на принца е било да бъде погребан възможно най-скромно.

Той е помолил да не се организира публично поклонение пред тленните му останки. А заради ограниченията заради пандемията списъкът от 800 души, които е трябвало да присъстват на опелото му, сред които държавници от цял свят, е сведен до 30 души. На погребението ще присъстват децата на принц Филип, внуците му, близки роднини и личният му секретар.

Церемонията, която ще започне около 16:40 ч. българско време, ще подчертае връзката на принца с войската, като почит към паметта му ще отдадат представители на различни формирования на британската армия.

Тялото на принца ще бъде пренесено от Дворцовия параклис, през емблематичния "Четириъгълник" в сърцето на замъка, където ще бъдат строени представителни военни части.

Ковчегът на принца ще бъде поставен на специално модифициран за случая "Ленд Роувър", след който ще вървят членове на семейството. Траурното ществие, което ще трае около 8 минути, ще пристигне пред параклиса "Свети Георги", съпроводено от траурен камбанен звън и от оръдейни салюти, които кралската кавалерия ще изстрелва от Източната поляна на замъка.

Точно в 17 ч. българско време Великобритания ще замлъкне в национална минута на мълчание в памет на херцога на Единбург, след което опелото ще започне.

Тялото на принца ще остане да лежи в параклиса "Свети Георги", но това няма да бъде последният му дом. В параклиса той ще дочака края на земния път на своята кралица, с която заедно ще бъдат погребани в гробница с градините Фрогмор. Така, както се е случило с друга знакова кралска двойка - кралица Виктория и принц Албърт.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!