През последната седмица хиляди отдадоха почит към Негово Височество принц Филип. Европейски монарси, световни лидери и граждани по целия свят се сбогуваха със съпруга на кралица Елизабет II, който почина на 9 април на 99 години.

Снимка: EPA

Той беше изпратен с топовни салюти, цветя и наполовина свалени национални флагове. За смъртта на херцога на Единбург съобщиха от Бъкингамския дворец малко след 2 часа следобед българско време. Писмено изявление беше окачено и пред вратите на двореца.

Първата реакция беше на премиера Борис Джонсън. По думите му принц Филип е  направлявал така кралството семейство, че то е останало жизнено важно за баланса и щастието на британците.

„Спомняме си за херцога на Единбург преди всичко заради неговата подкрепа към Нейно Величество – кралица Елизабет втора. Не само като неин съпруг през всеки един ден от нейното царуване, но и като нейна опора за повече от 70 години“, допълни още той.

От смъртта на принца до деня на неговото погребение (17 април) Островът е в национален траур.  С едноминутно мълчание, на специално заседание парламентите в Лондон и Единбург почетоха Филип и паметта му. Спортът също замълча.

Снимка: Ройтерс

Но най-важните думи сякаш дойдоха от неговите близки. „Моят скъп татко беше специален човек, който преди всичко би бил впечатлен от реакциите и прочувствените думи, казани за него. За това аз и моето семейство сме безкрайно благодарни“, коментира първородният му син Чарлс.

Принц Андрю смята, че нацията е загубила своя „дядо“, а неговият брат принц Едуард – отбеляза, че Филип е бил обичан и ценен от много други хора, освен от кралското семейство.

Снимка: Ройтерс

Мили думи за своя дядо написаха принцовете Уилям и Хари, който се завърна от Съединените щати за погребението. Неговата съпруга Меган не успя да отпътува, заради напредналата си бременност.

Снимка: Getty Images

„Чувствам се късметлия не само, защото примерът му ме водеше, но и заради постоянното присъствие в моя живот – както през добрите, така и през най-тежките моменти“, написа принц Уилям.

А Хари определи дядо си като „човек на службата, на честта и на хумора, който винаги е бил естествен и е можел да задържи вниманието на всяка стая с неповторимия си чар.

През последните дни преди погребението принц Филип продължи да бъде в мислите на своите близки. Ден преди церемонията в замъка Уиндзор премина и последната репетиция. Общо 30 души, близки до семейството, ще присъстват. 

Последно сбогом с Негово Височество си взеха и хора от десетки страни. В думите на много от тях често се чуваше думата – „уважение“. Именно защото с уважение светът и историята ще запомнят принц Филип, херцогът на Единбург.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!