Британската лира реагира болезнено на резултатите от референдума, в който гласовете за излизане от ЕС надделяха.

Британската валута се срина с близо 10% и падна до най-ниското си ниво от 31 години насам.

Ръководството на Bank of England излезе със специално становище тази сутрин, че ще предприеме всички необходими мерки за гарантиране стабилността на британската икономика.

Снимка: bTV

„Като опора на икономиката и в подкрепа на функционирането на пазарите Bank of England е готова да налее допълнително над 250 млрд. лири, също така централната банка е готова да осигури и значителни ресурси в чуждестранна валута, ако това е необходимо”, успокои Марк Карни, управител на английската централна банка.

Индексите на водещите финансови пазари паднаха с по няколко процента.

Снимка: bTV

Златото, което се смята за убежище при такива кризи, поскъпна с над 3 на сто. Заместник-финансови министри на страните от Г-7 днес ще разговарят извънредно на видеоконферетна връзка, за да обсъдят ситуацията.

 За Анди Уайтман вотът на британците е автогол с непредвидими последици. Самият той живее в България и от 14 г. работи като консултант.  "Това беше голям шок. Аз не можех да повярвам, че ще стане така. Първото нещо, което аз мисля е дали може да има български паспорт”, коментира Уайтман.

Той мисли за наше гражданство, защото се страхува, че в бъдеще компанията му може да срещне пречки и дори да загуби достъп до евросредства. Парите за разпределяне като цяло може да станат по-малко след брекзит, казва банкерът Левон Хампарцумян.

Според него това не е задължително лоша новина. защото в България IT сектора не взима субсидии пък е много успешен. „Може би ниско квалифицираните българи, които работят там ще загубят тази възможност, което пък означава, че тези, гласуващите за брекзит, които също са нискоквалифицирани да се научат да берат ягоди и малини”, посочва банкерът.

Това не е първата криза за британската валута - през 1992 г. при така наречената "черна сряда" от срива в цената, Джордж Сорос спечели над 1 млрд. долара. 

„Няма основание да смятаме, че това ще се развие като финансовата криза през 2008 г. - фалити на банки и блокиране на финансовата система, това е добрата новина, лошата е, че една такава несигурност на финансовите пазари често води до икономическа рецесия”, коментира Цветослав Цачев - финансов анализатор.

Така вероятно икономиката в целия европейски съюз ще се забави.

Снимка: bTV

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа