Харвардски възпитаници имат план за действие, с който да се овладее по-бързо и по-ефективно ситуацията с коронавиурса у нас. Целта е да се направи масов скрининг на населението, за да се овладее по-бързо заразата и да се предотврати колапс на икономиката.

По думите им така здравите българи ще се върнат на работа, а тези с положителна проба ще се изолират. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние вярваме, че съчетанието от два теста – бързия и PCR ще дадат достатъчно добър филтър, за да разграничим работещите от тези, които трябва да стоят под карантина, когато филтрираме целия български народ с двата теста – икономиката ще тръгне“, каза предприемачът Кирил Петков. 

Той обясни, че една машина за PCR тест може да изследва до 1700 проби на ден. За да се направи масов скрининг са необходими 300 подобни уреда. Според лаборантите PCR диагностиката е златен стандарт за откриване на COVID-19. Той засича инфекцията от третия ден на заразата до пълното излекуване на пациента. 

Бързите тестове са приложими след втората седмица на заразата, затова се препоръчва тестването и с двата способа. Към момента у нас има около 100 машини за PCR тестове.

„Никога не е стоял въпросът бързите тестове да заменят точните, но двата типа тестове дават различна информация, затова трябва да се използват по предназначение и да се допълват. Бързите тестове показват изградените антитела, ако сте преминали заболяването и имате имунитет, това точните тестове не могат да го констатират“, уточни проф. Николай Денков, преподавател по химия и фармация в Софийския университет. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да се направи масов скрининг на населението, ще бъдат необходими четири седмици за подготовка, уточни проф. Денков. Той допълни, че със сегашните мерки се забавя епидемията, но така тя се удължава.  

„Ако ние забавим 5 пъти епидемията, за да бъде 5 пъти по-бавен пикът – ние удължаваме 5 пъти времето. Това, което се случва в Италия и Испания за 4 месеца, в България ще се случи за 20 месеца, готово ли е българското общество да си остане вкъщи за година и половина?“, заяви преподавателят.  

Харвардските възпитаници предлагат масовото тестване да се направи в изборните секции. Те са изчислили, че това ще струва на държавата около 375 млн. лв.

  • Близо 10 000 нови случая на COVID-19 у нас
  • Осем области са с рекордна заболеваемост от COVID-19
  • Рекорден брой нови случаи на COVID-19 у нас – 12 399
  • Проф. Кантарджиев: Няма да имаме нужда от четвърта доза ваксина
  • Министърът на финансите Асен Василев е с COVID-19
  • Кунчев: Сроковете за зеления сертификат не се променят за България
  • Преустановяват се операциите и плановият прием в Шумен
  • Заболеваемостта у нас: Почти цяла България е в тъмночервената зона
  • При липса на антитела в кръвта: Защитата може да е скрита и те да са в лимфните възли
  • Над 11 000 са новите случаи на COVID-19 у нас