В първата седмица на януари започва да се разпространява информацията за мистериозна нова форма на пневмония, засегнала десетки хора в Китай.

На хиляди километри оттам – в Берлин – германският учен Олферт Ланд е нащрек. В продължение на 30 години той е работил върху диагностицирането на нововъзникващи заболявания като ТОРС (Тежък остър респираторен синдром). Решава да направи тест, за да помогне на лекарите да диагностицират новата болест, а целта му е да го направи колкото се може по-бързо, разказва Си Ен Ен.

Обикновено вирусолозите изчакват оповестяването на ДНК-секвенцията (генетичната информация) на новия вирус, преди да започнат разработката на тестове. В случая обаче Ланд и компанията му, съставена от 30 служители, изпреварват събитията. В сътрудничество с учени от местната университетска болница до 9-и януари те разработват три варианта. По този начин щом генетичната информация за COVID-19 бива публикувана, имат възможност да изберат най-точния от трите теста. Ланд веднага изпраща комплекта на учени в Тайван и в Хонконг.

Оказва се, че тестът му е безупречен. На 17-и януари Световната здравна организация публикува протоколите на германския вирусолог за свободно ползване онлайн. До края на февруари компанията на Ланд успява да произведе 4 милиона теста, оттогава насам – още по милион и половина всяка седмица. Всеки комплект включва 100 теста и струва около 160 евро.

„Не го правя за пари. Да, взимам парите, така е честно, защото вършим добра работа“, споделя германецът, който работи заедно със съпругата и двете си деца. Той се присъединява към призива на директора на Световната здравна организация за масово тестване на хората. Много държави по света обаче изпитват затруднения в изпълнението на тази препоръка.

Различни научни подходи

В Хонконг вирусологът Лео Пуун също следи развитието на заразата. И той като Ланд има дългогодишен опит в областта. През 2003-а именно неговият екип идентифицира ТОРС като коронавирус. За разлика от Ланд обаче, Пуун изчаква китайските власти да публикуват генетичната информация за COVID-19. Това става на 12-и януари. Шест дни по-късно тестът на хонконгския учен е готов.

Екипът му изпраща безплатни комплекти на около 40 държави, сред които Непал, Камбоджа и Египет. Целта му е да помогне на тези страни да спечелят време, докато разработят собствени тестове.

Да предвидиш отрано

В средата на януари новозеландското правителство поръчва на лаборатория в град Гисборн да се снабди с материали за диагностицирането на новия коронавирус. Нейният технически директор Джон Маккай се свързва с Олферт Ланд, който му изпраща разработения си комплект. Така месец преди да бъде диагностициран първият случай на COVID-19 в Нова Зеландия, страната вече разполага с тестове. Същото се случва в съседна Австралия.

Други държави обаче „пропиляват“ тази възможност да се подготвят. И в Съединените щати, и във Великобритания се засилват критиките, че не се тестват достатъчно хора. Според данни на американския Център за контрол на заразните заболявания там са проверени 71 000 проби. До 22-ри март в Обединеното кралство са тествани близо 73 000 души.

За сравнение, в Южна Корея властите успяват да направят тестването изключително достъпно. Там гражданите могат да си направят бърз тест както в мобилни лаборатории, без да слизат от колата си, така и в кабини, подобни на телефонните. По този начин досега в Южна Корея са тествани над 300 000 души. Една от причините за бързата реакция е, че Сеул издава разрешително за прилагане на новите тестове в рамките на една седмица.

В Съединените щати зелена светлина за това дава местният регулатор FDA (Food and Drug Administration) и дори след разхлабването на правилата заради пандемията срокът остава три пъти по-дълъг – 3 седмици.

Нужда от различни тестове

Учените признават, че различните тестове са с различна степен на достоверност, както и че понякога външни фактори могат да повлияят на резултатите. Първият тест, разработен в Съединените щати, се оказва дефектен, което води до цялостно забавяне на тестването отвъд Океана.

Според вирусолозите светът не може да разчита само на един вид тест, нито само на една компания, тъй като никоя компания не може да отговори на огромното търсене в условията на пандемия. Освен това, ако вирусът мутира, тестове, които са били ефикасни в началото, могат да станат безполезни.

Друг аргумент в подкрепа на разработването на различни тестове е да се избегне дефицитът на суровини. В Съединените щати вече се съобщава за недостиг на реагенти и пипети. Поради тази причина в Минесота и в Охайо се тестват само пациенти от уязвимите категории.

„Ако имахме по-добри тестове по-рано, може би щяхме да променим темпа на заразата“, заключва Морийн Феран – професор по биология в престижния Технологичен институт на Рочестър. „Но няма връщане назад. Сега можем само да се учим от грешките си и да не позволяваме това да се случи отново.“