Противоречия между новосформирания Медицински съвет към правителството и Националния оперативен щаб. Днес стана ясно, че позициите им относно бързите тестове и наличността на достатъчно легла за заразени с коронавирус се разминават.

Бързите тестове са два вида – за откриване на антитела или на антигени. Резултатът идва за около 90 минути.  Според професор Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб – е несигурен. 

„Която болница може да си осигури такива тестове – да ги ползва. Само че тези тестове, тъй като са сранвително нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването“, допълни той.

Тезата беше категорично отхвърлена от члена на Медицинския съвет доцент Атанас Мангъров.

„Сутрин се чуват твърдения, които ако бяхме на изпит – хората нямаше да минат. Всъщност независимо от мнението на кризисния щаб, ние трябва да положим усилие това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да се използват, и то на широка аудитория, защото без тях се лишаваме от едно много важно диагностично средство“, уточни Мангъров.

Снимка: Министерски съвет


И още едно противоречие. От Щаба са провели разговори с премиера Бойко Борсов и с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за обособяване на отделения за лечене на пациенти с коронавирус. Целта е да се осигурят още интензивни легла.

„Всички болнии трябва да зпаочнат в този режим, защото това ни чака все по-често. Ние няма да чакаме да се препълнят болниците, за да се разкрият легла“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Снимка: btvnovinite.bg


Медицинският съвет контрира председателя на щаба. По думите на зам.-министър Бойко Пенков има достатъчно легла за инфекциозно болни пациенти. В момента те са 900, но за два дни могат да станат 2000.

Полярните позиции коментира премиерът Борисов. По думите му второто мнение е необходимо.От Щаба увериха, че се работи по осигуряването на бързи тестове, а медицинският съвет обяви, че ще води собствена информационна политика и ще си има собствен „Фейсбук“ портал. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 529 182 34 727 347 166 2 318 612
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 529 182 34 727 347 166
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer