Националният оперативен щаб за борба с коронавируса ще поиска от здравния министър да издаде заповед всяка болница в България, в това число и частните, в срок от 3 дни да предостави обособени отделения, които да работят с пациенти с COVID-19.

Причината е, че предвид растящия брой на заразените, капацитетът на Военномедицинската академия и „Пирогов“ е изчерпан, при хоспитализирани около 36 души.

Към момента общият брой на потвърдените случаи у нас е 201. Двама от пациентите с доказано наличие на вируса са в критично състояние в „Пирогов“.

А заради нови случаи под карантина се оказа още една болница в София – пета градска. Пациентите са били  в две отделения – белодробно и вътрешно. По-късно единият от тях е преместен в реанимация, която също е поставено под карантина. В момента и двамата пациенти са настанени в други лечебни заведения.

„В събота вечерта беше поставена болницата под карантина. Първата пациентка си беше в сравнително добро общо състояние, втората се наложи да я интубираме, на апаратна вентилация беше. И двамата пациенти са извозени от Пета градска, взети са проби, под карантина са, докато излязат пробите“, съобщи д-р Борил Петров, директор на болниченото заведение.

Новорегистрираните случаи от сутринта са 11. 1 от тях е в Дупница, двама – в Пазарджик, едно от контактните лица е в Добрич, а останалите нови случаи са в София.

Двама от диагностицираните по-рано пациенти, настанени в „Пирогов“, са критично състояние.

„Имаме и двама пациенти, наблюдавани с ежедневни телефонни брифинги. И двамата са поканени за лечение и приети“, обясни днес председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Пациентите у нас се лекуват по протоколи на Световната здравна организация и от Китай. В момента един от медикаментите от тези протоколи се снабдява чрез дарения. От щаба обявиха, че в момента има „доста сериозно“ изкупуване на продуктите, които са с това вещество.

Усилията в момента са концентрирани в разработване на нови бързи тестове, защото настоящите дават и фалшиво положителни, и фалшиво отрицателни резултати.

Нарушителите на карантината и мерките на държавата

Прокуратурата е образувала повече от 120 досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина срещу разпространението на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-често нарушенията се извършват от българи след завръщането им от чужбина, уточняват от прокуратурата.

Анализът показва, че нарушенията са в София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от образуваните досъдебни производства са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си у нас не оставят за две седмици по домовете си, а отново поемат зад граница.