Около две трети от хората се безпокоят за себе си и за своите близки заради коронавируса. Три четвърти дори са готови да пожертват част от правата си, ако това ще помогне в борбата със заразата. Това показват резултатите от съвместното проучване на Международната асоциация "Галъп интернешълъл".

72% от анкетираните в България са на мнение, че опасността от коронавируса е преувеличена. 58% от запитаните у нас пък смятат, че заразяването с коронавируса е преднамерено, сочат резултатите на проучването.

Снимка: btvnovinite.bg

То е проведено сред над 20 хил. души от 22 страни в Европа, Азия, Южна Америка, а също и в САЩ.

Повечето от анкетираните подкрепят действията на правителствата си в рамките на борбата с коронавируса. В същото време над половината от допитаните се съгласяват, че може би опасността от COVID-19 е преувеличена. Хората в цял свят не знаят какво да очакват в близките седмици – добро или лошо.

62% от анкетираните са отговорили, че ги е страх да не се заразят те или някой от семействата им. 27% от тези хора споделят, че изпитват много голям страх от ситуацията. 22% от допитаните пък казват, че не ги е страх, а 13% го заявяват с абсолютна категоричност.

В Русия 68% от допитаните изпитват страх от ситуацията, а 25% са спокойни, сочат още резултатите на проучването.

Справят ли се управляващите?

Интересно е да се проследят нагласите на различните нации към правителствата им. Според изследването – в Италия например, са удовлетворени от действията на властите.

В Австрия доволните от правителството си са най-много – 88%, в Индия – 84%, Палестина – 80%, Нидерландия – 79%, Италия – 72%, Филипините – 70%.

В Германия 47% от анкетираните смятат, че мерките на правителството са адекватни, а 44% изразяват противоположно мнение.

В Русия 49% одобряват действията на правителството, а 36% - не.

60% у нас намират, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% - че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

Снимка: btvnovinite.bg

Общият резултат за всички изследвани страни сочи, че 60% от хората се отнасят положително към правителствата си в контекста на предприетите мерки, 33% са на противоположното мнение, а 7% остават неутрални.

Права и/или сигурност

Голям е процентът на притеснените за здравето на семействата си. Общо 67% споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много. В България притеснените са 62 на сто.

Голяма част от хората изразяват готовност временно да пожертват някои от правата си, ако това ще помогне да се предотврати разпространението на инфекцията. С това напълно се съгласяват 35%, по-скоро съгласни са 41%, по-скоро несъгласни са 12%, а едва 6% напълно отхвърлят този вариант.

Общо около 76% от хората в изследваните страни са готови да пожертват част от свободата си докато опасността от COVID-19 не изчезне. У нас даже има и по-висока склонност в тази посока - декларирали са я 83 на сто от респондентите.

Най-големи песимисти за предстоящите събития са жителите на Обединеното кралство (82% смятат, че най-лошото предстои), но също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).

Значително по-оптимистични са жителите на Казахстан (73% вярват, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и т.н.

83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата, отбелязват от "Галъп Интернешънъл" в сондаж, който е фокусиран изцяло към нагласите в България.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%) и сме сред „отличниците“ по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват. И при миенето на ръце сме „шампиони“ (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина – сме в средата.

Ние, българите се оказваме и най-големите в изследването привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. 

Така се оказва, че българите показват готовност да се самоограничат, подкрепят дейността на властите и се готвят по-скоро за лоши сценарии (макар и без паника), но и имат едно наум – дали пък опасността не е преувеличена. Традиционната тукашна недоверчивост е може би налице, макар да не пречи на вземането мерки. Тази недоверчивост явно ни кара засега да мислим, че май сме и жертва на нечий план, обобщават авторите на проучването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!