Един от служителите в Европейския парламент е починал, след като е бил заразен с коронавируса.

Говорител на ЕП заяви, че служителят е бил част от "външния персонал" на институцията и "според наличната информация" е починал вследствие на COVID-19.

Според източник в ЕП става дума за италиански гражданин на около 40 години, който е работил в IT сектора на институцията.

"Европейските правителства трябва да отменят рестрикциите, като например шофирането през почивните дни или през нощта. Това е извънредна ситуация и трябва да бъдем гъвкави", заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Междувременно Чехия регистрира първа жертва на коронавируса. В страната досега има 1165 заразени.

Смъртните случаи в Испания преминаха 2000.

Потвърдените заразени в целия свят са близо 350 хиляди. Жертвите са над 15 хиляди. Повече от 100 хиляди души са излекуваните. 

Най-драматично продължава да е положението в Италия. Там само за денонощие броят на жертвите се увеличи със 600 – до 6077.

Русия изпрати 11 самолета с апаратура, дезифектанти и медици в помощ на италианските власти. 

Във Франция тенденцията е не по-малко тревожна - вече 860 починали. Сред тях са и петима лекари.

Гърция е под задължителна карантина – разрешено е придвижването само до работа, аптека и супермаркет. Глобата за нарушителите е 150 евро.

Решението е взето в името общото добруване, за да се запази здравето и всичко постигнато досега, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Британското правителство ще призове клинично уязвимите  да останат по домовете си за 12 седмици.

„Ние непрестанно ще следим изпълнението на тези мерки и, разбира се, ще въведем по-нататъшни мерки, ако преценим, че това е необходимо“, подчерта британският министър-председател Борис Джонсън. 

В седем европейски страни започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса.