201 са вече потвърдените случаи на заразени с COVID-19 у нас. Това са последните данни, съобщени от Националния оперативен щаб.

11 са новите потвърдени случаи от сутринта до сега.

В Дупница има 1 доказан случай, в Пазарджик са двама – семейство.

В Добрич има 1 потвърден случай, а в София са 7 лица.

На брифинга стана ясно, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ е почти изчерпан.

„Във връзка с увеличаване на случаите и изчерпване на капацитета на ВМА и „Пирогов“, ще направим предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка болница в България, независимо от собствеността ѝ, в срок от 3 дни да предостави обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус“, посочи председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Двама пациенти с потвърдени положителни проби са в критично състояние в болница „Пирогов“.

Ще има ли затягане на мерките?

По думите на председателя на Националния оперативен щаб „гръцкият“ вариант е напълно възможен и в България, ако доказаните случаи започнат рязко да се увеличават. На фона на разрастващата се зараза в южната ни съседка правителството там въведе още по-строги мерки, а именно излизането от вкъщи само до работа и то с бележка, която да го удостоверява. Към момента у нас такива мерки не са разпоредени.

Помощ от Китай

„Може да очакваме съдействие от китайски лекари и се водят разговори с китайското посолство“, казаха още от щаба. 

Медиците у нас получават и последните протоколи за лечение на болестта.

„Актуалният протокол включва хлороквин и азитромицин. Но хлороквина в момента го снабдяваме от дарения. Очаква се да бъде снабден за България, въпреки че той е в същата хипотеза, в която са и маските, и предпазните облекла. Има доста сериозно изкупуване на всичките търговски продукти, които са с това активно вещество“, посочи Мутафчийски.

Заключени тоалетни в бензиностанциите

На брифинга беше поставен и казус, с който се сблъскват мнозина, предимно шофьори, откакто въведоха извънредното положение у нас. А именно – заключени тоалетни по бензиностанциите. Оказва се, че от щаба не са разпореждали подобна мярка.

Мутафчийски обаче посочи, че отправената препоръка е за фанатична дезинфекция, защото наистина в тоалетната опасността за пренасяне на вируса е голяма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!