Функциите на новия Медицинския съвет към правителството са да изготвя алгоритми и препоръки за диагноза и лечение на коронавируса в помощ на правителството за справяне с епидемията. Това обяви на първия брифинг  проф. Коста Костов, председател на съвета.

„Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби", заяви той.

По думите му над нас е надвиснала сериозна заплаха и ни трябва сериозна хигиена на информацията. За това съветът създава Фейсбук страница, одобрена от Министерството на здравеопазването. „Посланията на колегите да стигат до хората така както са изречени от нас“, заяви проф. Костов. 

"Нaшитe функции нe ce припoкривaт c тeзи нa Щaбa. Ниe нaдгрaждaмe и дoпълвaмe cъвeтитe, кoитo щe прeдocтaвямe нa Миниcтeрcки cъвeт, къдeтo щe прeцeнят дaли дa ce cъoбрaзят. Прoблeмитe, кoитo щe рaзглeждaмe, кacaят мeдицинcкaтa чacт нa прoблeмa - диaгнocтикa и лeчeниe", пoяcни прoф. Кocтoв.

Снимка: Министерски съвет

Той представи членовете на Съвета, като подчерта, че те са личен негов избор. В екипа влизат доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог, проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и други медицински специалсти, както и адвокат и журналист.

Според психиатъра д-р Цветислава Гълъбова вече се наблюдва увеличение на паническите кризи и тревожните разстройства. За първи път има паднемия от такъв характер, трябва да помислим какво да направим за работещите на първа линия, каза тя.

Пулмологът доц. д-р Александър Симидчиев посочи, че заразяването с коронавируса  прилича на настинка и все още не е ясно как излекувалите се пациенти са преминали през него. Според него предизвикателството е как да посрещнем по-голямата честот на заразените.

„Обикновената настинка с лечение минава за 7 дни, без лечение – за седмица. Нямаме нещо специфично за лечение на обикновена настинка, както и за коронавирус”, допълни пулмологът.

Няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на това заболяване, отбеляза и проф. Георги Момеков, фармаколог.

„Вече в България са направени стъпки на най-високо ниво да се осигури някакъв резерв от хлорохин и хидроксихлорохин така, че с течение на времето, ако е необходимо, да се включват пациентите на терапия с тези медикаменти. На този етап трябва да се мисли много внимателно за тези лекарства, защото те имат страшно много странични ефекти“, предупреди той.

  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310
  • 381 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 121 нови случая на COVID-19 у нас
  • На прага ли сме на лятна COVID вълна?
  • Новите случаи на COVID-19 у нас са 208

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!