Лабораториите, които тестват за коронавируса, ще бъдат открити в още няколко града. Още една положителна проба за COVID-19 от тази нощ. Така общият брой на болните у нас става 202, обобщиха от Националния оперативен щаб.

В момента лабораториите ни имат капацитет да изследват около 300 души дневно.

Целта е този брой да се удвои и дори утрои, казват още от щаба.

Ще се разкрият допълнителни лаборатории в Плевен, Бургас, Пловдив. В София - в две частни болници, подкрепа са предложили и от БАН.

Необходимата за тестовете апаратура е налична и в други болници, планира се и осигуряването на бързи тестове.

Снимка: bTV

Въпреки по-малкия отчетен брой на положителните проби, не може да се говори за тенденция за намаляване на заразените. Чака се и заповедта на здравния министър - всяка болница да открие отделения или легла за такива пациенти до 3 дни.

Така наречените бързи тестове са два вида– за откриване на антитела, които се образуват на по-късен етап от заразата, или на антигени, тоест - наличие на вируса в засегнатите тъкани.
По-подходящи за скрининг са вторите.

Снимка: bTV

„Доказването на антиген е по-рано в хода на самото заболяване. Чак на десетия ден можеш да получиш антитела, които лесно се доказват от капчица кръв. Тестът е бърз, но показва, че вече си развил имунен отговор. Която болница може да си осигури такива тестове – да ги ползва. Само че тези тестове, тъй като са сравнително нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни болести

В момента се работи и по осигуряването на бързите тестове – за тях е нужна и доставка на нова апаратура. А резултат има за около 90 минути.

Снимка: bTV

Проведени са разговори с премиера и с министъра на здравеопазването за обособяването на отделения за лечение на пациенти с COVID-19. Целта е да се осигурят и още интензивни легла.

“Което е главният проблем при тежко заразените, които изискват реанимация и кислородна терапия”, каза председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Снимка: bTV

Мярката се налага, за да се разширят възможностите на болниците.

„Всички болници трябва да започнат в този режим, защото това ни чака все по-често. Ние няма да чакаме да се препълнят болниците, за да се разкрият легла“, добави Мутафчийски.

От щаба допълниха, че всички допълнително обособени отделения в „Пирогов“, ВМА и Александровска болница работят.

  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава
  • Доц. Гломб: „Омикрон“ е доминиращият вариант
  • Специалист: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до развитие на язви
  • COVID-19: Лек спад в общата заболеваемост у нас
  • 24% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Спазват ли се новите COVID мерки в София?
  • Маските на закрито стават задължителни в София
  • 1701 са новите случаи на COVID-19 у нас