Пикът на коронавируса вероятно ще е около Великден. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски в предаването "Лице в лице".

PCR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването, обясни той.

Според него бързите тестове са за края на епидемията, те не могат да се ползват в началото. Искането за бързи тестове е в търговски смисъл, добави Мутафчийски.

"Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", бе категоричен председателят на щаба.

Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове, каза още началникът на оперативния щаб.

Рязък бум да се предотврати можем само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт, обясни още Мутафчийски.

Той заяви, че в посока на бързите тестове се прави много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост, коментира още началникът на щаба.

Апарати за обдишване имаме 

Той заяви и че у  нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като сме поръчали и около 200-300 апарати за обдишване, които чакаме от Китай.

Няма вероятност да останем без апарати, допълни председателят на оперативния щаб.

Как се лекуват болните?

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19, поясни той. 

Става дума за антибиотика хлорокин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му, обясни началникът на оперативния щаб. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания, отбеляза още Мутафчийски.

За епидемиологичното проучване - "Не бива да се слага каруцата пред коня"

Той коментира и епидемиологичното проучване, като обясни, че то трябва да се направи в края на епидемията, не - в началото. И именно тогава е хубаво да се използват бързи тестове, добави Мутафчийски.

Не бива да се слага каруцата пред коня. Ще ползваме някои тестове, които са сигурни, на пазара са изключително несигурни с 30% достоверност. Бързите тестове, ще следим тенденциите, работи се в тази насока", обясни председателят на щаба.

Похвали за България за справяне с кризата

Имаме похвали за това как се справяме с епидемията, каза ген. Мутафчийски. Той поясни и че много държави са взели нашите методити.

"България изпревари много държави в Европа с навременни и действени мерки, сочена е за пример", открои началникът на щаба. 

Вижте целия разговор във видеото.

  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава
  • Доц. Гломб: „Омикрон“ е доминиращият вариант
  • Специалист: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до развитие на язви
  • COVID-19: Лек спад в общата заболеваемост у нас
  • 24% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Спазват ли се новите COVID мерки в София?