“През януари бяха доставени близо 200 000 опаковки антибиотици от групите пеницилини, цефалоспорини и хинолони. При тях се наблюдаваше затруднения в доставките”, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в “Тази сутрин”.

“Всеки месец се извършват проверки. През декември и януари агенцията извърши инспекции на 60 търговци на едро и дребно. Бяха установени при петима от търговците на едро нарушения, свързани с неподаване на данни в електронната система. В момента се връчват актовете, а санкциите, които се предвиждат са между 15 и 30 хиляди лева”, добави той.

Кирилов подчерта, че проблемът с недостига на лекарства е в целия Европейския съюз, а причините за това са повишеното потребление и производствени нарушения.

Той коментира и липсващото лекарство за диабетици “Оземпик”.

“За конкретния продукт има производствено забавяне. Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата бяхме уведомени през декември. Те ни информираха, че доставката за декември и януари ще бъде отложена за февруари, а в последствие ни казаха, че се отменя за март. Беше намерено решение за преразпределяне на количества от словенския пазар. 9 600 опаковки вече са доставени и вече се разпределят от търговците”, добави Кирилов.

От съобщение качено на сайта на Агенцията по лекарствата се вижда, че се задава дефицит и на инсулин за няколко месеца.

Той подчерта, че има указание тези продукти да не се назначават на нови пациенти, а за тези пациенти, които вече са на тази терапия има указание как да се замести това лекарство.