Първи доставки днес на лекарствата, които липсват в аптеките. За това съобщи в ефира на bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков.

Той поясни, че до края на седмицата ще има още количества. Най-голям недостиг на лекарства има при антибиотиците за деца, антиасматични и диабетични медикаменти.

„Проблемът е, че нямаме аналози на някои лекарства и оттук се получава това притеснение у пациентите. Ние само можем да гадаем защо нямаме лекарства, работим в една паника“, каза магистър-фармацевтът Мая Попова.

Продуктите за инхалации при децата остават трудни за намиране.

В кабинета на д-р Николова всеки ден идват пациенти с вирусни инфекции. Противогрипни медикаменти има, а антибиотик се дава в краен случай и не при всяка кашлица, особено на деца, казва лекарят.

„Нека тази терапия да бъде по избор на лекаря, тогава когато детето наистина има нужда от нея, а не защото ние решаваме, че ни е страх от усложнения и започваме сами терапията“, заяви д-р Гергана Николова.

Някои лекарства имат генерични заместители, но те се изписват само от лекар.

„Лекарят е човекът, който лекува пациента и затова избира за него конкретното лекарство“, допълни д-р Николова.

„По закон на нас, фармацевтите, не ни е разрешено да правим генерично заместване“, отбеляза Мая Попова.

В сезона на грип А и Б, както и нови варианти на COVID-19, здравното министерство планира извънредни доставки още тази седмица. И обещава - в следващите месеци всички липсващи лекарства ще бъдат налични.

Утре и вдругиден се очакват доставки на някои антибиотици, каза още Аркади Шарков. В 25 от 27-те държави-членки на ЕС се усеща сериозен недостиг на лекарства от месеци.