Съобщенията за недостиг на лекарства нарастват паралелно с увеличаване броя на респираторните инфекции. Това се случва не само в България, но и в цяла Европа, стана ясно по време на пленарните заседания в Европарламента.

„За да се справим с тези предизвикателства, ние работим с всички европейски държави и фармацевтичната индустрия“, написа в Туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Недостиг на антибиотици е отчетен в 26 европейски страни, в това число е и България. Статистиката е на Европейската агенция по лекарствата.

„Необичайно ранният скок на респираторните инфекции в Европа тази зима и недостатъчният производствен капацитет са основните причини за този проблем“, обясни Кириакидес.

Според нея вече се работи по три много важни приоритета – за укрепване на здравните системи, за наблюдение на разпространението на вирусите и за увеличаване на производството на жизненоважни лекарства.

„Предложените промени в законодателството на Европейския съюз за фармацевтичните продукти ще включват по-строги задължения за доставка на лекарства и по-ранни уведомления за недостиг“, обясни още еврокомисарят по здравеопазването.

Кириакидес каза на сесия на Европейския парламент, че недостигът на антибиотици е нарастващ проблем за много европейски страни. Вече има и предложение на Европейската комисия за преразглеждане на фармацевтичното законодателство. Дебатите по него са предвидени за март 2023 г.

Много депутати от ЕС, говорейки на сесията, казаха, че недостигът трябва да бъде решен спешно. Но експертите твърдят, че недостигът на основни генерични лекарства - като например антибиотици, вероятно ще се появи отново в Европа поради постепенната миграция на генеричното производство към Азия и други проблеми в този сектор.

Кириакидес обаче беше категорична, че ЕС използва всички регулаторни възможности и разговаря с компаниите за увеличаване на производството и за смекчаване на недостига. Тя добави, че Здравният орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA) може да доставя лекарства и медицински консумативи от името на държавите-членки за справяне с недостига.