Повече от 1800 сигнала за липсващи лекарства са подадени в последните 3 години. bTV разполага с данните, предоставени от Асоциацията за паралелна търговия с лекарства. Сигналите са на хора, които не успяват да намерят медикаменти, защото:

- в 41% от случаите ги няма в първата аптека, в която пациентът ги е потърсил.
- в 24 на сто - заради трайно преустановен внос.
- при една пета става въпрос за лекарства със заличена регистрация. Това води до така наречения "аптечен туризъм", при който българите ги търсят от съседни страни.

Почти толкова са случаите, при които търсените лекарствата са с временно преустановен внос заради нарушения в производството.

Нова проверка на bTV установи, че медикаменти за инхалации и лекарства за диабетици отново трудно се намират в аптеките. Защо проблемът остава нерешен въпреки опитите на здравните власти?

Инсулинът за Румяна е като глътката въздух. Но когато се презаверят протоколите за антидиабетните лекарства, чака по повече от месец.

„Аз без него не мога, защото ми става много лошо, качва се захарта, просто е немислимо. Трудно е, когато се сменят протоколите - при изтичане на единия, да вземеш новия“, разказа Румяна.

В последните седмици ви разказвахме, че липсват детски антибиотици, медикаменти за астма, както и някои видове инсулин. Отново получихме сигнали за недостиг на антидиабетни, респираторни и инхалиращи продукти. Правим повторна проверка в аптеките и установяваме, че отново трудно се намират.

В 45% от сигналите пациентите също трудно намират лекарствата.

„Ако в първата или втората аптека лекарството го няма, в третата може да го има“, каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Чрез паралелен внос бяха направени доставки на антибиотика аугментин и бронходилататора вентолин.

„Недостигът засяга отново чувствителна тема – лекарствени продукти за деца – това са продължаващи проблеми с инхалаторни продукти и наболелият напоследък проблем с детските антибиотици“, допълни Боряна Маринкова.

Извънредно бяха доставени 10 000 опаковки от антибиотика аугментин, както и близо 8000 опаковки вентолин, както и 400 опаковки детски сироп за понижаване на температурата.