Недостиг на лекарства има в три четвърти от държавите в ЕС, но само у нас настоящият здравен министър хвърля вината върху предходния. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият здравен министър проф. Асена Сербезова.

„Единствено в България здравният министър смята, че за недостига на лекарства е отговорен неговия предшественик. Вчера имаше една публикация в Politico, че три четвърти от държавите членки на ЕС изпитват в някаква степен недостиг на лекарства“, обясни тя в отговор на упреците от служебния здравен министър.

Тя посочи, че в Италия например липсват повече от 3000 лекарства, а в Германия – между 300 и 600 медикамента. Там никой не хвърлял вината върху предишен министър, вероятно защото „управляващите там осъзнават, че причината е много по-дълбока“.

„Ние продължаваме да наблюдаване 4000 медикамента, които са в Позитивния лекарствен списък. Дали нарочно или без да иска служебният здравен министър бърка двете понятия – наблюдавани и забранени за износ“, каза още тя.

Проф. Сербезова обясни още, че вероятно хората, които съветват д-р Асен Меджидиев, вероятно не са вникнали в същността на проблема и говорят популистки. Според нея останалите държави в ЕС решават проблема с недостига на лекарства чрез предписване на генерични или заместващи препарати. „У нас ясно има някакво неразбиране по темата за генеричните лекарства, каза още тя.

Вижте какво още каза тя във видеото.