Извън съмнение е значението на БЦЖ ваксината за противодействието на разпространението на коронавируса и ниската смъртност от заболяването в България, заяви известният специалист по белодробни болести професор Петко Минчев, дългогодишен ръководител на детската клиника по белодробни болести и дългогодишен национален консултант в „120 минути“.

Снимка: btvnovinite.bg

„БЦЖ не атакува пряко вируса, няма антивирално действие, но за разлика от останалите ваксини, е много мощен имуностимулатор на три нива на имунната защита. Неспецифичната защита – левкоцити и макрофаги при всяка инфекция, клетъчната защита – специфично обоснован клетъчен имунитет. При която и да е инфекция Т-клетките имат много голямо антибактериално и антивирално действие“, разкри проф. Минчев.

Като пример за ролята на БЦЖ ваксината срещу коронавируса, ученият посочи разликите между броя на заболелите и починалите от инфекцията у нас и съседна Румъния, където ваксинирането с нея е прекратено и заболеваемостта е 8 пъти по-висока, а смъртността – 10 пъти. Подобна е ситуацията и между други две съседни държави –  Португалия, където е имало имунизация до 2016 г., и Испания, където такова не е било провеждано.

Снимка: btvnovinite.bg

Хонконг, който въвежда имунизацията с БЦЖ през 1951 г. заедно с България, има само 1053 случая и четирима починали с коронавирусна инфекция.

„Много е важна (в тази ситуация) здравната култура на населението. Тя трябва да се издигне в култ“, смята проф. Минчев, според когото изключително важно при такива епидемии да се спазва брилянтна хигиена.

Създаването на ваксина срещу коронавируса ще бъде дълъг процес и няма да приключи скоро, а трябва да се им предвид факта, че причинителят на COVID-19 е бързо мутиращ, заяви проф. Минчев.

Какво още каза ученият за БЦЖ ваксината и мерките срещу COVID-19, гледайте във видеото.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19