Извън съмнение е значението на БЦЖ ваксината за противодействието на разпространението на коронавируса и ниската смъртност от заболяването в България, заяви известният специалист по белодробни болести професор Петко Минчев, дългогодишен ръководител на детската клиника по белодробни болести и дългогодишен национален консултант в „120 минути“.

Снимка: btvnovinite.bg

„БЦЖ не атакува пряко вируса, няма антивирално действие, но за разлика от останалите ваксини, е много мощен имуностимулатор на три нива на имунната защита. Неспецифичната защита – левкоцити и макрофаги при всяка инфекция, клетъчната защита – специфично обоснован клетъчен имунитет. При която и да е инфекция Т-клетките имат много голямо антибактериално и антивирално действие“, разкри проф. Минчев.

Като пример за ролята на БЦЖ ваксината срещу коронавируса, ученият посочи разликите между броя на заболелите и починалите от инфекцията у нас и съседна Румъния, където ваксинирането с нея е прекратено и заболеваемостта е 8 пъти по-висока, а смъртността – 10 пъти. Подобна е ситуацията и между други две съседни държави –  Португалия, където е имало имунизация до 2016 г., и Испания, където такова не е било провеждано.

Снимка: btvnovinite.bg

Хонконг, който въвежда имунизацията с БЦЖ през 1951 г. заедно с България, има само 1053 случая и четирима починали с коронавирусна инфекция.

„Много е важна (в тази ситуация) здравната култура на населението. Тя трябва да се издигне в култ“, смята проф. Минчев, според когото изключително важно при такива епидемии да се спазва брилянтна хигиена.

Създаването на ваксина срещу коронавируса ще бъде дълъг процес и няма да приключи скоро, а трябва да се им предвид факта, че причинителят на COVID-19 е бързо мутиращ, заяви проф. Минчев.

Какво още каза ученият за БЦЖ ваксината и мерките срещу COVID-19, гледайте във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 427 0 130 840
Света 5 500 764 6 309 346 727 2 302 163
Заразени* Нови Починали
България 2 427 0 130
Света 5 500 764 6 309 346 727
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer