Държавата ще инвестира 22 млн. лв. за български средства за борба, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести.

Той разговаря с управителя на държавната фирма „Бул Био“ д-р Румен Кофинов. Компанията е фокусирана върху производството на биологични продукти, като тя е поискала средствата за три отделни проекта за разработка и производство на различни продукти, които да помогнат в борбата със заразата.

Преди месец фирмата придобива лиценз за търговия на едно с лекарства, медицински предпазни средства. Придобива и лиценз за разработка на лекарство в борбата с COVID-19.

Д-р Кофинов съобщи, че компанията е разработила три основни проекта:

  • Създаването на нова производствена линия на БЦЖ ваксина

След инвестиция от 10,8 млн. лв. новата линия ще може да произвежда около 4 млн. ампули, като досега са произвеждани 2 млн. броя, обясни Кофинов.

  • Разширяване на производството на човешки кръвни продукти

Необходимата инвестиция е 7,3 млн. лв. Според Кофинов производството е важно и скъпо, като парите са нужни за подмяна на старата техника.

  • Възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне.

Директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който присъства на инспекцията заедно с Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, заяви, че имаме нужда от нови „мощности“ не само за нас, но и за съседните държави по отношение на ваксините.

Според Кофинов инвестицията от 4,2 млн. лв. може да осигури производството на плазма, като според него пазарът може да излезе и извън България. Има дефицит, защото има малко производства, които са от локално значение.

„Бул Био“ притежава европейски сертификати и е лицензирана от Световната здравна организация. Компанията изнася своите продукти за над 40 страни в света“, допълни управителят на фирмата.

„С решение на Министерски съвет ще бъдат отпуснати 136 млн. лв. за изграждането на иновативни кабинети по природните науки в училищата“, коментира премиерът.

Искането на "Бул Био" ще бъде обсъдено от правителството в кратък срок.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!