Гел лакът е един от най-предпочитаните сред жените, а причината е - изсъхва бързо, издържа със седмици и не се напуква. За да изсъхне обаче гел лакът той трябва да се пече с UV лампа.

В началото на година изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, установиха в проучване, че радиацията, излъчвана от UV лампите, втвърдяващи гел лака, води до рак и мутации в човешките клетки.

Какво е гел лак?

Разликата между гел лака и стандартния лак за нокти, е във формулата и в процеса на нанасяне. Двата продукта обикновено изглеждат идентични, но докато просто чакате обикновеният лак за нокти да изсъхне сам – процес, който може да отнеме повече от половин час, гел лакът се втвърдява под специална UV или LED лампа за 60 до 90 секунди. 

Но това, че гел лакът изглежда добре, не означава, че е безвреден. 

UV излагане

Независимо от използваната лампа, процесът на втвърдяване на гел маникюр включва многократно излагане на ултравиолетови А (UVA) лъчи. Това причинява стареене на кожата и увреждане на ДНК-то, което от своя страна може да доведе до рак. 

Оказва се, че няма нещо като безрискова UVA светлина и съответно безопасна лампа за печене на лак за нокти. 

„Излагането на кумулативни ултравиолетови лъчи по време на втвърдяване на гел лак, увеличава риска от увреждане на кожата“, каза дерматологът Креана Ранасинче пред Клиниката в Кливланд (Cleveland Clinic Health Essentials), която се занимава с клинични проучвания.

„Колкото по-малко излагате ръцете си на UV лъчи, толкова по-добре. Проучванията в момента казват, че има канцерогенен риск“, добави тя. 

Увреждане на кожата и ноктите

В гел лака за нокти има много химикали, които могат да създадат всякакви проблеми за кожата и ноктите. Той съдържа акрилат и метакрилат, за които е известно, че причиняват алергични реакции, като обрив (контактен дерматит) и по-рядко - копривна треска (уртикария).

Премахването на гел лака, ако не се направи внимателно, може временно да увреди ноктите. 

Според дерматолога напукването и беленето са най-честите проблеми. Хората също съобщават за откриване на бели петна и бразди или цялостно отслабване на нокътната плочка. 

„Разрешаването на тези проблеми може да отнеме месеци, докато увреденият нокът расте“, добавя тя.  

Гел лакът може да остави ноктите сухи и чупливи, особено ако няма почивка между маникюрите. 

Слънцезащитен крем преди маникюр 

Преди да започне самата процедура по лакиране на ноктите е добре да се нанесе слънцезащитен крем, въпреки че повечето салони за красота не предлагат такъв тип услуга. 

Добре е кремът да бъде със защита SPF 30 или по-висок, на базата на титанов диоксид и цинков оксид.

Дерматолозите предупреждават, че все повече хора са потърсили медицинска помощ за алергични реакции към гел лак. Правителството на Обединеното кралство по-рано този месец дори започна разследване за безопасността за използване на гел лакове. 

Д-р Дейдре Бъкли от Британската асоциация на дерматолозите съобщи, че има данни за хора с падащи нокти, кожни обриви и дори, в по-редки случаи, затруднено дишане. 

Основната причина за тези реакции при някои хора е алергия към метакрилатни химикали, които се намират в гел лака за нокти и се използват за свързване на формулата към нокътя. Притеснителни са обаче потенциалните дългосрочни ефекти. 

Алергията към акрилати, използващи се за избелване на зъбни пломби, смяна на стави, дори в лекарства за диабет, може да направи хората твърде чувствителни и да не могат да бъдат лекувани.

Когато тялото на човек стане чувствително към акрилати, то трябва да избягва контакт с алергена. 

Д-р Бъкли разказа за случаи, в които на жени им се получат мехури по ръцете, отоци, обриви по цялото тяло.