48 деца са със съмнения за хранително отравяне в детска градина "Елица" в Сливен. Те са с повръщане и стомашни болки, след като закусвали със сандвич с яйце и сирене.

Няма хоспитализирани деца и деца в тежко състояние – това увери директорът на областната болница д-р Васислав Петров. Той каза, че снощи по време на нощното дежурство през Спешния център са минали четири деца. Те са прегледани и след това освободени.

Сандвичите били приготвени в кухненското помещение към детското заведение. То вече е затворено, а здравните власти са взели натривки от ръцете на персонала и проби от кухненското помещение. 

Те ще бъдат готови във вторник и тогава ще стане ясно каква е причината за проблемите на децата.

Вчера след закуската децата са били с повръщане и болки в стомаха на определени места.

"Колегите започнаха да звънят на медицинската сестра за симптоми с повръщане и болки в стомаха от няколко групи. Към 16:30 часа дойе и каза - много деца, поголовно са с такива оплаквания", коментира пред bTV Надя Стоянова, директор на ДГ "Елица". 

Сандвичът е приготвен в кухнята, с продукти от фирми-доставчици, с които градината има договори. Според Агенцията по храните яйцата са от ферма в Омуртаг.

Временно храната на децата ще се приготвя и внася отвън.

През ноември миналата година при 12 деца от детска градина в Пловдив бяха установени симптоми на хранително отравяне. Те бяха яли гъбена каша.

Месец по-рано 20 деца с хранително отравяне бяха приети и прегледани в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово. Децата, на възраст от 1,6 до 12 години, бяха яли за обяд дюнери от частен павилион в село Розино. Те бяха дехидратирани и с повръщане.