Изкуствените подсладители е осигуряват полза за намаляване на телесните мазнини при възрастните и децата. Заместителите на захарта дори са вредни за здравето в дългосрочен план, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).
Най-често използваните подсладители са аспартам, захарин, сукралоза и стевия. Според резултатите от повече от 280 проучвания, събрани от СЗО, те дори са свързани с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
“Не използвайте заместители на захарта, ако се опитвате да отслабнете”, добавят от СЗО.
„Замяната на свободните захари с подсладители без захар не помага на хората да контролират теглото си в дългосрочен план“, каза Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО.
Бранка подчерта, че се е наблюдавало леко намаляване на телесното тегло, но в краткосрочен план.
Насоките на СЗО се отнасят за всички хора, с изключение на тези, които вече са болни от диабет.
В доклада на Здравната организация се посочва, че използването на подсладители може да има „потенциални нежелани ефекти“ от дългосрочната им употреба.
Заместителите на захарта се използват широко като съставка в опаковани храни и напитки.
Д-р Кийт Айоб, научен съветник на Съвета за контрол на калориите, международна асоциация, представляваща индустрията за нискокалорични храни и напитки, каза пред Си Ен Ен, че „настояването на СЗО да се фокусира само върху превенцията на нездравословното наддаване на тегло и незаразните заболявания е най-малкото заблудителен.“
Резултатите от рандомизирани проучвания, разгледани в доклада на СЗО, показват, че употребата на подсладители без захар има „слабо“ въздействие върху намаляването на телесното тегло и приема на калории в сравнение със захарта и няма промяна в междинните маркери на диабета като глюкоза и инсулин.
Изследванията също така установяват слабо въздействие върху телесното тегло и мастната тъкан, но освен това и ниско увеличение на риска от диабет тип 2, високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни заболявания и смърт от сърдечни заболявания.
Установено е, че има и малък риск за рак на пикочния мехур и ранна смърт.
От Международната асоциация на подсладителите посочиха, че „е лоша услуга да не се признават ползите за общественото здраве от ниско/без калорични подсладители”. От асоциацията подчертаха, че са разочаровани от заключенията на СЗО, защото до голяма степен се основават на доказателства с ниска сигурност от наблюдателни проучвания.