Изкуствените подсладители е осигуряват полза за намаляване на телесните мазнини при възрастните и децата. Заместителите на захарта дори са вредни за здравето в дългосрочен план, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).

Най-често използваните подсладители са аспартам, захарин, сукралоза и стевия. Според резултатите от повече от 280 проучвания, събрани от СЗО, те дори са свързани с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

“Не използвайте заместители на захарта, ако се опитвате да отслабнете”, добавят от СЗО.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Замяната на свободните захари с подсладители без захар не помага на хората да контролират теглото си в дългосрочен план“, каза Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО. 

Бранка подчерта, че се е наблюдавало леко намаляване на телесното тегло, но в краткосрочен план.

Насоките на СЗО се отнасят за всички хора, с изключение на тези, които вече са болни от диабет. 

В доклада на Здравната организация се посочва, че използването на подсладители може да има „потенциални нежелани ефекти“ от дългосрочната им употреба.

Заместителите на захарта се използват широко като съставка в опаковани храни и напитки. 

Д-р Кийт Айоб, научен съветник на Съвета за контрол на калориите, международна асоциация, представляваща индустрията за нискокалорични храни и напитки, каза пред Си Ен Ен, че „настояването на СЗО да се фокусира само върху превенцията на нездравословното наддаване на тегло и незаразните заболявания е най-малкото заблудителен.“

Резултатите от рандомизирани проучвания, разгледани в доклада на СЗО, показват, че употребата на подсладители без захар има „слабо“ въздействие върху намаляването на телесното тегло и приема на калории в сравнение със захарта и няма промяна в междинните маркери на диабета като глюкоза и инсулин.

Изследванията също така установяват слабо въздействие върху телесното тегло и мастната тъкан, но освен това и ниско увеличение на риска от диабет тип 2, високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни заболявания и смърт от сърдечни заболявания. 

Установено е, че има и малък риск за рак на пикочния мехур и ранна смърт.

От Международната асоциация на подсладителите посочиха, че „е лоша услуга да не се признават ползите за общественото здраве от ниско/без калорични подсладители”. От асоциацията подчертаха, че са разочаровани от заключенията на СЗО, защото до голяма степен се основават на доказателства с ниска сигурност от наблюдателни проучвания.