Всички ги ядем ултрапреработените храни като замразена пица и готови ястия, които правят натоварения ни живот много по-лесен. Сред този вид храни са и хот-дог-ът, колбасите, бургерите, пържените картофи, газираните напитки, бисквитите, тортите, бонбоните, поничките и сладоледът.
Ако обаче повече от 20% от дневния прием на калории са от ултрапреработени храни, може да има риск от когнитивен спад, установи ново проучване, представено в понеделник на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер в Сан Диего. Изследването е публикувано в JAMA Neurology.
То проследява над 10 000 бразилци в продължение на до 10 години. Малко над половината от участниците в проучването са жени и мъже, а средната им възраст е 51 години.
Според проучването частта от мозъка, участваща в обработването на информация и вземането на решения, е особено засегната, след употребата на определени храни.
Резултатите от проучването показват, че мъжете и жените, които са се хранили най-много с ултрапреработени храни, са имали 28% по-бърз когнитивен спад.
„Въпреки че това е изследване на асоциациите по хранене и не е предназначено да доказва причина и следствие, има редица елементи, които подкрепят твърдението, че има връзка между ускоряване на когнитивния разпад и свръхобработените храни“, каза д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна и медицина и хранене, който не е участвал в проучването.
„Размерът на извадката е значителен, а последващите действия обширни. Въпреки че липсват доказателства, това е достатъчно, за да заключим, че ултрапреработените храни вероятно са вредни за нашите мозъци”, смята Кац.
„В Бразилия ултрапреработените храни съставляват 25% до 30% от общия прием на калории. Имаме много ресторанти за бързо хранене, ядем много шоколад и бял хляб. За съжаление не се различаваме от много други страни“, каза съавторът на изследването д-р Клаудия Суемото, асистент в отдела по гериатрия в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло.
Според Суемото 58% от приетите калории дневно в САЩ, 56% от приетите във Великобритания и 48% от консумираните в Канада, са от ултрапреработени храни.
Суперпреработените храни се дефинират като такива, които съдържат много мазнини, захари, нишесте, протеинови изолати, ароматизатори, оцветители, емулгатори.
„Хората, които са приемали повече от 20% от дневните си калории от преработени храни, са имали 28% по-бърз спад в когнитивното развитие“, каза съавторът на проучването Наталия Гонсалвес, изследовател в катедрата по патология в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло.
В допълнение към въздействието върху когнитивните способности, вече е известно, че ултрапреработените храни повишават риска от затлъстяване, проблеми със сърцето и кръвообращението, диабет, рак и по-кратка продължителност на живота.
Свръхпреработените храни обикновено са и с високо съдържание на захар, сол и мазнини, а това води до редица заболявания.