Лобисти от захарната индустрия са платили на влиятелни учени, за да манипулират резултатите от свое изследване за вредата от захарта, съобщи британския в. „Гардиън”.
В доклада, който е публикуван още през 60-те години, се твърди, че основната причина за сърдечно-съдовите заболявания са хранителните мазнини, а не захарта.
Според документи, открити наскоро от учен в университета в Сан Франциско, Международната захарна асоциация е платила на експерти през 1967 г., за да направят преглед на медицинската литература на тема ролята на захарта при сърдечните болести.
Асоциацията е извършила проучването и то е било публикувано в английски медицински журнал, който обаче тогава не е имал изискване за конфликт на интереси при съставянето на проучванията. Тримата учени от Харвард, които са извършили анализа, са получили около 50 000 долара за своята работа.
Днес е почти невъзможно да следим обхвата на това кои хранителни компании спонсорират проучвания – от производителите на най-преработените храни, напитки и добавки до производителите на млечни продукти, месо, плодове и ядки, обикновено се дава път на резултатите в полза на интересите на спонсора, коментира специалистката по нутристика и здравослоно хранене проф. Марион Нестле.
Според нея спонсорството на хранителните компании манипулативно подкопава общественото доверие в науките за храненето и обърква обществото с информацията за храната, която консумира.
В свое изявление от Захарната асоциация коментираха, че е трябвало да упражният повече прозрачност при изготвянето на своето проучване, но също така обвиниха авторите на новите открития в търсене на сензационност.