Лобисти от захарната индустрия са платили на влиятелни учени, за да манипулират резултатите от свое изследване за вредата от захарта, съобщи британския в. „Гардиън”.

В доклада, който е публикуван още през 60-те години, се твърди, че основната причина за сърдечно-съдовите заболявания са хранителните мазнини, а не захарта.

Според документи, открити наскоро от учен в университета в Сан Франциско, Международната захарна асоциация е платила на експерти през 1967 г., за да направят преглед на медицинската литература на тема ролята на захарта при сърдечните болести.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Асоциацията е извършила проучването и то е било публикувано в английски медицински журнал, който обаче тогава не е имал изискване за конфликт на интереси при съставянето на проучванията. Тримата учени от Харвард, които са извършили анализа, са получили около 50 000 долара за своята работа.

Днес е почти невъзможно да следим обхвата на това кои хранителни компании спонсорират проучвания – от производителите на най-преработените храни, напитки и добавки до производителите на млечни продукти, месо, плодове и ядки, обикновено се дава път на резултатите в полза на интересите на спонсора, коментира специалистката по нутристика и здравослоно хранене проф. Марион Нестле.

Според нея спонсорството на хранителните компании манипулативно подкопава общественото доверие в науките за храненето и обърква обществото с информацията за храната, която консумира.

В свое изявление от Захарната асоциация коментираха, че е трябвало да упражният повече прозрачност при изготвянето на своето проучване, но също така обвиниха авторите на новите открития в търсене на сензационност.