Прекалената консумация на изкуствени подсладители, които са използвани при производството на газирани напитки и индустриални храни, може да забави функционирането на мозъка и да засегне паметта, сочат резултатите от американско изследване.

То е извършено с плъхове от екип под ръководството на експерта по неврохирургия д-р Фернандо Гомес-Пиниля от медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Предишни изследвания показаха, че тези подсладители, както и фруктозата, големи количества от която се съдържат в царевичния сироп, могат да имат опустошителен ефект върху здравето и да допринесат за поява на диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб. Новото изследване обаче за пръв път показва вредното им въздействие върху мозъка.

"Хранителният режим, богат на фруктоза, може в дългосрочен план да повлияе върху способността да се научава и запаметява, но редовната консумация на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в някои риби и лененото семе, помага да се ограничат
вредите, причинени от този вид захари", поясни д-р Гомес-Пиниля."Не става въпрос за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти."

Изследването обхванало плъхове, разделени на две групи. Освен обичайната храна, първата група консумирала вода, смесена с разтвор на фруктоза. Втората група била подложена на същия хранителен режим, но освен това приемала омега-3 мастни киселини под формата на ленени семена и докозахексаенова киселина.

Шест седмици по-късно двете групи плъхове били тествани, за да се установи какво си спомнят от онова, което са научили в началото на изследването – да намерят изхода от лабиринт. Оказало се, че гризачите от втората група се справили по-бързо със задачата.