А в навечерието на 11 май, когато почитаме светите братя Кирил и Методий, БАН представи първия български дигитален правописен речник.

Думите в него са озвучени. Така ще може да разберете къде е ударението.

Според речника, е вярно да кажете и "структУра" и "стрУктура".

И още един пример - речникът напомня, че е правилно да се каже – „имам много евро“, а не „много евра“.

Онлай правописният речник е достъпен от днес на адрес beron.mon.bg. В него има два милиона и четиристотин хиляди езикови форми.

„Често чуваме „дадахме“, „раздадахме“ вместо книжовното в минало свършено време „дадох“, „издадох“, „четох“ и така нататък“, коментира проф. Руска Станчева от Института по български език към БАН.

В онлайн правописния речник може да чуете правилното произношение на думата.

Гласът е на актрисата Гергана Стоянова. Тя споделя, че когато дублира филми, ѝ се налага да прави езикови справки, в много от наличните речници открива грешки.

„Думата „симултанен“ превод навсякъде почти е написана грешно „симултантен“ и хората стигаме дотам, че те казват: „Ето, пише го, по телевизора казаха… Ти ли ще ми кажеш?“ Да, ама по телевизора не говорят грамотно всеки път.

Който иска да говори правилно и грамотно, може само с един клик да се консултира с онлайн правописния речник, който Институтът по български език към БАН изготви заедно с Института по информационни технологии и от днес вече е в мрежата.