Всеки от нас се намира на определен етап в живота си. Понякога понасяме повече удари, за които не сме готови и които ни отклоняват от посоката ни.

Дори и най-силният и успешен човек може да я загуби. Осъзнаването обаче е началото, което търсим. Смелостта да се доверим на някого, за да опознаем света си, също. Има моменти, в които просто се нуждаем от подкрепа и от човек, който да повярва в нас и във възможностите ни.

Снимка: Андрей Рашев

Тя го прави. Д-р Юлика Новкова е бизнес психолог и треньор, но в рубриката ни „Жените на България“ е просто Джулс, която разказва за себе си, за работата си и с думите и поведението си ни показва частица от своята същност.

Коя е Джулс? Ами д-р Юлика Новкова?

Д-р Новкова има дългогодишен опит в работата с бизнес лидери. Тя им помага да управляват ефективно хората и процесите, така че да не стигат до професионално прегаряне и се стреми да им покаже, че могат да подобрят качеството си на живот, като се грижат повече за себе си.

Снимка: Андрей Рашев

Като бизнес психолог тя наблюдава огромния натиск, който оказват начинът на живот, професионалните ангажименти и липсата на баланс в ежедневието върху нейните клиенти.

Те са поставили цели пред себе си, които изискват от тях да бъдат продуктивни и ефективни. Често обаче се случва да стигнат до емоционално и физическо изтощение, да започнат да живеят сякаш по инерция и вместо да се развиват, в един момент просто да спрат.

Затова и бизнес психологията е силен инструмент за промяна – всеки може да стигне критичната точка, от която да каже, че не може да продължи, че не знае как.

Тогава д-р Новкова се включва в процеса, проявява разбиране, споделя емоциите и подсказва решенията. Тя обаче няма как да извърви пътя до самия край вместо човека, който е потърсил подкрепата й.

Балансът или умението да жонглираме 

Хората, застрашени от прегаряне, са с много висока енергия – те горят в нещата, които правят, изразходват емоция и доста лесно жертват други аспекти от живота си.

Пропускат, че душата има нужда от повече, а балансът е умение – нещо като гъвкаво жонглиране, което не може да се случи без фокус и концентрация. Няма как да го правиш и непрекъснато“, казва Джулс.

Снимка: Андрей Рашев

Балансът е персонализирано преживяване и няма универсална формула, която да бъде приложима от всеки. Самата тя споделя, че работата й изисква балансиране между много високи нива на енергия и пълен покой.

Тя трябва да бъде като хамелеон – да знае кога да присъства активно в процеса по трансформация, но да усеща и кога да се оттегли.

Аз съм като едно тихо пространство със самото си присъствие и съм овладяла изкуството да бъда втора. Знам каква е ролята ми и какво трябва да постигна в работата си с хората“, категорична е Джулс.

Иска й се да знае, че е намерила златната среда. Тя е истинска и неподправена. 

Обича да пътува между световете на хората, да съпреживява историите и съдбите им, но също се старае съхранява себе си и да моли за разбиране. Позволява си просто да бъде уязвима.

За най-важните уроци в живота

Изминалата 2022 г. я подлага на едно от най-сериозните изпитания. Личният й свят се преобръща съвсем неочаквано, за да се пренареди, да осъзнае приоритетите си, да навакса с пропуснати уроци, да спре за момент и да осмисли времето пред себе си.

Когато се бориш за живота си, няма как да бъдеш същият човек след това. Тя обаче е различна от дете. Джулс е момичешкият образ на Юлика, който се ражда между блоковете в Бургас.

Снимка: Андрей Рашев

„Бях на 8, когато вярвах, че пътят ми ще продължи навън. Юлика е нестандартно, нетипично име, нямаше как да го преведа, а и първата буква ми подсказа как да се нарека. От дете знаех, че ще бъда Джулс“, спомня си тя.

Така дава началото и на Juls’ Psychology. Проектът е сред най-важните й решения и когато хората стигат до нея, те вече са минали по онзи път – вътрешния, който започва с въпроси, съмнения и страхове, за да намерят убежище във виртуалното пространство, което е създала.

Тя знае какво е доверие и кога го получава. Знае, че изисква усилия, за да бъде взаимно. Знае също и каква е психологическата цена, която всеки трябва да плати, за да бъде себе си.