Тя познава отлично финансовия свят и се чувства добре в него. Като една истинска жена, която има подход към всичко, тя има отношение и към парите.

Вярва, че да можеш да ги управляваш добре, е умение и предпоставка за успешна реализация, затова е посветила огромни усилия за реализирането на финансови образователни програми и инициативи.

Снимка: Евгений Милов
Представяме ви Росица Вартоник – жената, която ни помага да разбираме финансите. Тя разбива клишето, че темата е тежка и скучна. Напротив – може да се допълва перфектно от изключителната й колоритна и емоционална същност.

Росица е нашата специална героиня в епизод 32 на дигиталната поредица „Жените на България“. Тя е основател и директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и ръководи разработването и реализацията на иновативни образователни проекти.

Снимка: Евгений Милов
Роси има 25-годишен опит във финансовия сектор, в който тя попада съвсем случайно.

„Бях в период на големи житейски промени и трябваше да тръгна по нов път. Избрах този на финансите и започнах работа в Българска фондова борса“, спомня си тя.

За да бъдеш част от този свят, трябва да осъзнаеш защо той е важен. Няма значение кой какъв е и каква професия има – всеки носи лична отговорност за благосъстоянието си и управлението на парите е основополагащо за нас.

Росица си дава сметка и колко е важно темата за финансите да бъде достъпна до хората, да се говори на прост език за нея.