Връщат се част от мерките срещу коронавируса у нас, въпреки че властта на няколко пъти обяви, че това няма да се случи. Предпазните маски отново са задължителни на закрито. Те трябва да се поставят в магазини и молове. Сега те са задължителни само в аптеки, болници и общественият транспорт.

Нощните заведения, кина, театри, спортни състезания на закрито – ще ползват 50% от капацитета си, служителите в тях задължително трябва да са с маски.

Снимка: btvnovinite.bg

При футболните мачове се въвежда ограничението - до 1000 души на сектор на стадиона. Това обърка плановете за утрешния мач на „Левски“ с „Локомотив“ (Пловдив). Сините завиха, че спират продажбата на билети.

Засилва се контролът по спазването на правилата. Липса на дисциплина у хората и нарастващия брой заразени – така здравният министър Кирил Ананиев и Щабът аргументираха решението за затягане на мерките. 

Последните две седмици са с най-голям ръст при новозаразените. За миналата заразените са общо 606, за сравнение – в последната седмица на май са били 86.

Снимка: btvnovinite.bg


„До тук ние говорихме за три „Д-та“ – дезинфекция, дистанция, дисциплина. Сега към тях искаме да добавим и едно „К“ – контрол, защото се оказа, че не може да разчитаме на съвестта на хората“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Масово пътниците в столичния градски транспорт, които не носят маски се предупреждават с протокол и биват сваляни от превозните средства. Предупредителни протоколи са издадени на 250 нарушители миналата седмица от около 700 проверени превозни средства на градския транспорт. До акт и глоба от 300 лв. се е стигнало само в 16 случая. 

„Информираха ме колегите, че, общо взето, те избягват да правят актове, предпочитат предупредителни протоколи, очевидно това не върши работа“, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проверяващите ще се увеличат, а кметът настоя глобата за хората без маска да бъде намалена, за да стане „по-масова и безкомпромисна“. До края на седмицата правителството ще реши да удължи ли извънредната епидемична обстановка.

ГЕРБ и БСП получиха актове заради събития с много хора на закрито, без нужното отстояние. Глобен е и директорът на стадион „Васил Левски“ заради лоша организация и нарушаване на дистанцията сред публиката на мача Левски – ЦСКА, който беше преди два дни. 

Междувременно Върховната административна прокуратура сезира компетентните органи да преценят дали мерките срещу заразата у нас са ефективността и дали има необходимост от нови.

 

  • Част от заведенията са съгласни на отваряне от 1 март
  • Лекари и здравни специалисти зад Ангелов: Грозно и недопустимо е да го нападат
  • Алибегов: На този етап се отказваме от протестното отваряне на заведенията
  • Три положителни проби от 768 изследвани в училищата в Хасковска област
  • Проф. Мурджева: Преболедувалите COVID-19 биха могли да са защитени от новия вариант
  • 772 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Д-р Трифон Вълков: Ивермектин не е показал съществени ефекти върху COVID инфекцията
  • Разхлабват част от мерките: Кога ще отворят моловете, фитнесите и залите за танци? (ОБЗОР)
  • Бизнесът одобрява постепенното отпадане на ограничения
  • Скок с 20% на заразените с коронавирус в Сливен за седмица