Задължителното носене на маски на закрити обществени места и по време на мероприятията на закрито се връщат заради повишения брой заразени с коронавирус. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МЗ.

Снимка: btvnovinite.bg

Контролът се затяга заради недостатъчната дисциплина по спазване на мерките. Сега маските са задължителни само в аптеки, болници и общественият транспорт. От утре ще сме длъжни да ги носим и в магазини, и търговски центрове.

По-рано днес при премиера Бойко Борисов се проведе среща с участието на Националния оперативен щаб, ръководството на РЗИ и шефовете на големи болници. Констатацията от нея - "увеличаване на броя на положително носителите на коронавирус в нашата страна и неспазване на дисциплината на голяма част от българските граждани".

"Продължава да има клъстери, но вече не са толкова добре очертани, колкото бяха преди седмица", отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Искаме, без да въвеждаме някакви нови извънредни нови тежки мерки, да се обърнем чрез вас към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а оттам и по-висока степен на заболеваемост на българските граждани“, обясни Ананиев.

В магазините и търговските центрове ще трябва както клиенти, така и персонал да са с маски и със спазване на дистанция от 1,5 м.

В нощните заведения, кина, театри и по време на спортните мероприятия на закрито пълняемостта на залите ще трябва да е до 50%, като всички присъстващи ще трябва да са с маски, шлемове и т.н.

При футболните мачове ще се допускат по 1000 души на сектор.

Ще се засили контролът по спазването на противоепидемичните мерки, а до края на седмицата ще се вземе решение и дали да не бъде продължена извънредната епидемична ситуация.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19