„Дотук говорихме за трите „Д“ – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Сега към тях прибавяме и едно „К“ – контрол. Оказва се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. Немалка част решиха, че всичко е наред и могат да правят каквото си искат“.

Това каза на брифинг в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„За да не бъдем обвинявани, че правим подборен контрол и гледаме най-дребните отклонения, решението на здравния министър и столичната РЗИ е да съставим актове на ГЕРБ и БСП. Да ги глобим с максималната сума от 3000 лв. за това, че са допуснали събирането на много хора на закрито без спазване на отстояние и без носене на маски. В резултат на това вече има резултати за заразени хора“, обясни Кунчев.

Акт е съставен и на директора на Националния стадион „Васил Левски“ във връзка с проведеното дерби „Левски“ – ЦСКА при лоша организация и нарушаване на задължителната дистанция сред публиката. Според Ангел Кунчев резултатът няма да закъснее.

Кунчев допълни, че коронавирусът продължава да не се държи като нормален респираторен вирус по много показатели.

„Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличаване на броя на случаите, особено през последната седмица. За щастие то не е чак толкова много при хората, приети в болница и имащи нужда от интензивни грижи, но е достатъчно притеснително като бройка“, заяви Ангел Кунчев.

„Големият въпрос е на какво е дължи това – наше родно явление; нещо, което се случва в други страни; нещо, което се дължи на промени във вируса или нещо, което се дължи на промени в нашето поведение“, каза още той.

Данните на Балканите за изтеклата седмица показват, че на първо място по заболеваемост е Северна Македония, следвана от Албания, Босна и Херцеговина, Турция, България и Сърбия.

„Отговорът на въпроса у нас ли се случва това е - не, случва се на Балканите най-много и в голяма степен и в Европа“, поясни главният държавен здравен инспектор.

За Европа данните показват, че на първо място продължава да е Швеция, следвана от Португалия, Великобритания, Турция и Румъния.

Според Ангел Кунчев не става въпрос за втора вълна, а за повишаване броя на случаите на база на поведението на хората, които смятат, че всичко е приключило.

„Доста от мерките отпаднаха, а тези, които останаха, не се изпълняват със строгостта, която ние бихме препоръчали. В резултат на това имаме една значително повишена заболеваемост“, на мнение е Кунчев.

Той призова болниците да не забравят заповедта на здравния министър кой, кога, в какви случаи и с колко легла приема болни от COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!