Заместник-кметът на столицата Евгени Крусев подаде оставка заради мащабния ремонт на улица „Граф Игнатиев". Той е с ресор транспорт и е привлечен като обвиняем от прокуратурата. До скандала се стигна след серия протести и сигнали за некачествена реконструкция. 

Крусев заяви, че решението да се оттегли е лично и го прави, за да не пречи на разследването. Кметът на София Йорданка Фандъкова прие оставката му веднага.

„Лично мое е решението. Там съм призован в качеството си на обвиняем и в тази връзка считам, че най-отговорна и мъжка позиция е аз да си подам оставката, което и правя, за да може разследването да си свърши изцяло работата. Ако съм бил подведен от проектант или някой друг, който е участвал в целия процес в направата на проекта се надявам, че това прокуратурата ще го установи”, заяви Крусев.

Снимка: Ладислав Цветков

В свое разследване bTV показа как под новите трамвайни линии е поставена виброизолация, която е по-евтина, от предвидената в проекта.

Повече от месец, след като „Джи Пи Груп" беше започнала работа по обекта, Общината решава да подмени одобрения материал с този на вече отстранена фирма. Вместо да обяви нова обществена поръчка, както изисква законът, експертен съвет одобрява подмяната, а зам.-кметът Евгени Крусев я подписва. След излъчването на разследването в ефира на bTV прокуратурата започна проверка.

„Ще ви информираме, когато имаме по-голяма яснота около проверката на прокуратурата на ремонта. Към момента можем да кажем, че ул. „Граф Игнатиев” от един ориенталски битак стана една от красивите улици на София. Вярвам, че в скоро време ще бъдат завършени всички детайли около този ремонт. Надявам се скоро да се възстановят трамвайните маршрути”, добави Крусев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според БСП отговорността за проблемите в София трябва да се понесе от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. „Оставката мога да коментирам само с едно изречение шах на пешката, за да спасим царицата”, коментира Калоян Паргов, председател на БСП-София.

Общината е атакувана и за ограничителите покрай трамвайните релси. В социалните мрежи те бяха сравнени с надгробни плочи и акули.

Снимка: Ладислав Цветков

От градската управа обясниха, че това не е окончателния вариант на ограничителите, а тези които са вече на място дори не са закрепени, както трябва и се движат. Промяната е изискана от Пътна полиция, за да обезопаси и маркира ясно трамвайното трасе.

Все още не е ясно в какво точно е обвинен Крусев, във вторник е привикан да се яви в Националната следствена служба, която се намира на бул. „Г. М. Димитров”.

Снимка: Ладислав Цветков

Kметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка, посочват в съобщение от Столична община и допълват, че ще се продължи съдействието на прокуратурата. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата. Като възложител на проекта г-н Крусев носи своята отговорност", посочва Фандъкова.