5 години затвор поиска Специализираната прокуратура за бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Той е подсъдим за длъжностно престъпление, свързано с ремонта на "Графа".

Разследване на bTV показа, че подложките, които са монтирани под трамвайните релси на улица "Граф Игнатиев", не са такива, каквито са били заложени в първоначалните планове. Вместо полиуретанови те са от рециклирана гума.

Крусев подаде оставка, а срещу него бяха повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за обществените поръчки и ощетяване на Столичната община с над 900 000 лв.

"Вземал съм правилни решения, вярвам във вашия професионализъм, моля за оправдателна присъда", каза Крусев пред съда. 

В обясненията си по-рано подсъдимият каза, че той няма еднолична вина и изобщо няма никаква вина за измененията за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

„По делото са разпитани всички свидетели, приети са всички експертизи, Крусев няма никаква вина. Обвинението не е доказано по категоричен начин“, каза защитникът му адв. Менко Менков.

"Аз мога единствено и само да се допитам до експертите в експертния съвет на главния архитект дали дадено решение по проект е добро, или може да се намери по-добро такова решение. Аз това съм направил. В случая за „Граф Игнатиев“ експертите – 30 души, абсолютно единодушно решават, че промяна в проекта е наложителна и тя трябва да се направи по определен начин, който те казват какъв е“, заяви бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев.

Очаква се присъда на първа инстанция. Максималното наказание е 8 години затвор.