С разпит на автора на първоначалния проект за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" започна делото срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев.

Разследване на bTV показа, че подложките, които са монтирани под трамвайните релси, не са такива, каквито са били заложени в първоначалните планове. Вместо полиуретанови, те са от рециклирана гума.

Крусев подаде оставка, а срещу него бяха повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за обществените поръчки и ощетяване на столичната община с над 900 000 лв.

Авторът на първоначалния проект за ремонта на „Графа” - Румен Борисов, е категоричен - поставените виброизолационни подложки са с по-лошо качество. Самият той се оттегля от проекта, когато започват да се подменят материалите.

Борисов пресмята, че поставените подложки спестяват на строителя около 300 хиляди лева.

Евгени Крусев коментира, че решението за подмяната на подложките е взето от експертен съвет.

„Единодушно е взето това решение за подмяна на тази подложка, така че няма как да се усъмня в компетентността на почти 30 души”, коментира Крусев.

Според защитата му авторът на първоначалния проект е бил свързан с фирми, доставчици на материали по проекти, които той е изготвял и е бил лично заинтересован чии материали се ползват. Смяната на подложката се наложила заради подпочвените води под „Граф Игнатиев”.

„При тези подпочвени води, които са открити след започването на ремонта, е било недопустимо тази подложка, която е била заложена в първоначалния проект, да се положи. Аз преди заседанието минах по тази отсечка и два пъти щеше да ме блъсне трамвай, защото не го чувам като минава. Така че господин Крусев си е свършил работата”, заяви адвокатът му Менко Менков.

От прокуратурата отказаха коментар.