С мярка за неотклонение "Подписка" си тръгна от следствието бившият столичен зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Той подаде оставка, след като беше подведен под отговорност заради предизвикалия няколко скандала ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев".

Обвинението е за извършени длъжностни нарушения на Закона за обществените поръчки при решението за замяна на подложките под трамвайното трасе. "Спаси София" сигнализираха, че спечелилият процедурата след нея е сменил компонента с по-евтин, заради използването на който друг участник е бил отстранен от надпреварата. Според ЗОП подобна промяна на заданието е недопустима, но експертна комисия с 29 членове е решила друго.

Според обвинението, смяната на подложките е можела да доведе до причиняване на щета, обаче каква е щетата не е ясно, поясни адвоката на Крусев Менко Менков. По думите му документите в момента били при вещото лице и сега се изчислявала потенциалната щета.

По-късно от спецпрокуратурата уточниха размера на прогнозната щета - 5 028 354 лв.р което е 25 на сто от сключения договор за ремонта. И не е изключено тя да настъпи след време.

Стана ясно още, че държавното обвинение е работило по сигнал не само на гражданската организация, но и на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В официалната информация се посочва, че Крусев е извършил нарушението като възложител, а прогнозният размер на щетата е заради рисковете от прилагане на корекция по използваните за проекта европари.

"Има възможност за настъпване на такава щета, именно корекция в плащанията на тези програми на Европейския съюз. Контактуваме в тази връзка с ОЛАФ", обясни и.д. началникът на спецпрокуратурата Димитър Петров.

"Не съм решавал нищо еднолично и винаги съм се водил от интересите на общината", подчерта Крусев още на влизане. Другите членове на съвета няма информация да са били привиквани до този момент.

Той подчерта, че никъде не е стоял само неговият подпис. Евгени Крусев призна, че не е запознат със Закона за обществените поръчки.

"Не се приемам като бушон", подчерта бившият столичен зам.-кмет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!