Родена на 12 април 1962 г. в Самоков, като тийнейджърка Йорданка Фандъкова идва в София, за да учи в 35-та Руска езикова гимназия.

Следва руска филология в Софийския университет и специализира в Държавния институт за руски език „Александър Пушкин“ в Москва, преди да стане преподавател, а след това и директор на столичното 73-то училище.

От директор през министър до кмет

През 2005 г. Бойко Борисов става кмет на София, а Фандъкова – негов заместник-кмет, отговарящ за културата, образованието, спорта и превенцията на зависимости в столичната община.

Недостатъчните места в детските градини обаче се оказаха изпитание за новия заместник-кмет и тя подаде оставка през 2008 г. след фиаското с новата система за записване на децата по интернет.

Борисов не просто не прие оставката, а на следващата година й гласува още по-голямо доверие. През лятото на 2009 г. Фандъкова е избрана за депутат от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание и става министър на младежта, образованието и науката в първото правителство на Борисов.

Снимка: БГНЕС

Няколко месеца по-късно е избрана за първата жена кмет на София. Още в първия работен ден като кмет й се наложи да отговаря за почистването на зимна София.

Златните спирки

В своите публични прояви Йорданка Фандъков обикновено е премерена и далеч от провокативното. Трите ѝ кметски мандата начело на Столичната община обаче бяха белязани от знакови скандали.

През пролетта на 2016 г. заместникът на Фандъкова, отговарящ за транспорта – Любомир Христов, подаде оставка в разгара на голям корупционен скандал, дошъл след журналистическо разследване. Оказа се, че Центърът за градска мобилност е възложил на фирмата на съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева ремонта на десетки спирки на столичния градски транспорт срещу близо 240 хиляди лева.

Експерти алармираха, че цената на спирките е двойно по-ниска от платените, а зам.-кметът се оказа… семеен приятел на семейство Коцеви.

Подмяната на Графа

В края на миналата година с поста си се раздели и столичният зам.-кмет Евгени Крусев, заради мащабния ремонт на улица "Граф Игнатиев". В свое разследване bTV показа как под новите трамвайни линии е поставена виброизолация, по-евтина от предвидената в проекта.

Повече от месец, след като фирмата „Джи Пи Груп“ започва работа по обекта, Общината решава да подмени одобрения материал с този на вече отстранена фирма. Вместо да обяви нова обществена поръчка, както изисква законът, експертен съвет одобрява подмяната, а зам.-кметът Крусев я подписва.

Снимка: btvnovinite.bg

След разследването в ефира на bTV прокуратурата се мобилизира и на Евгени Крусев му се наложи да обяснява действията си в съда. 

Терасата на Пламен Георгиев

След над 10 години работа в общината, след скандал с поста си се раздели и шефът на Строителния контрол – Влади Калинов. Той реши да обезсили констатациите на Район „Слатина“ за незаконни постройки на терасата към апартамента на бившия антикорупционен шеф и бъдещ консул във Валенсия Пламен Георгиев. 

В крайна сметка 60 квадрата навеси бяха разрушени, но едва след като медиите започнаха да следят случая. Стана ясно, че в Слатина са знаели, че там има незаконно строителство още от 2012 г.

С какво ще запомним последното десетилетие

Встрани от корупционните скандали, част от градския фолклор станаха печално известни проекти като окървавените „перки“ и т.нар. „водна стена“, станала популярна като „надгробната плоча“ или „котешката тоалетна“ от площад „Гарибалди“.

Управлението на Йорданка Фандъкова ще бъде запомнено още с мръсния въздух, ремонтите и ненатрапчивото й публично присъствие.