Два екипа на bTV Новините следят от място протичането на едни от най-дългоочакваните президентски избори в Щатите. Теодора Трифонова с оператора Петър Джанаваров и Росен Цветков с Добромир Иванов предават пряко настроенията и събитията в най-оспорваните точки и по най-важните теми. Вижте как коментираха те за офнюз протичането на вота в условията на пандемия и тежка политическа криза, засиленото запасяване с оръжие на американците, обстановката по границата с Мексико и междуетническото напрежение.

- В кои точки следите изборите и защо избрахте тях?

Теодора Трифонова: Заедно с оператора Добромир Иванов сме трета седмица в Съединените щати. За това време посетихме пет щата – Чикаго, Уисконсин, Аризона, Пенсилвания и Делауеър. Избрахме места, от които можем да разкажем истории, които засягат основните теми на президентски избори – коронавируса, расизма, разделението в американското общество.

Темата за носенето на маска се превърна в политически въпрос и успя да раздели американското общество. Решихме да видим, каква и ситуацията в малките градове. Така, например, в градчето Уилямс, с население 2 хиляди души, намиращо се в северната част на Аризона, никой не носи маска. Кметът, който е от републиканската партия и симпатизира на Доналд Тръмп, смята, че това би ограничило правата на жителите, затова не въвежда мерки за ограничаване разпространението на вируса. А ако в Уилямс споменете името на кандидата на демократите Джо Байдън най-вероятно ще ви набият. Това е реплика на един от героите в репортажа ни - барманa от местното заведение. 

Друга стена, която раздели американското общество, е тази на границата между Съединените щати и Мексико. Преди 4 години строителството й се превърна в основно обещание на Тръмп. Екипът ни пътува до границата на Аризона. На място се оказа, че са построени много малко от обещаните над 3100 километра. Шерифите, които патрулират на границата, не смятат, че тя е намалила потока от желаещи да достигнат до Щатите в търсене на американската мечта. И отчитат ръст на починалите, в опит да преминат пустинята и да стигнат до най-близкото градче отвъд стената.  

Росен Цветков: Нашият екип (с оператора Петър Джанаваров) приключи снимките в първите две локации - Минеаполис, щата Минесота и Атланта, щата Джорджия. Решихме да се върнем първо в Минеаполис, откъдето започнаха големите протести срещу расизма и полицейското насилие в края на май. Помните повода - по време на уличен арест афроамериканецът Джордж Флойд се задуши - поредна смърт на тъмнокож в ръцете на полицай в Съединените щати. 

За първи път пред българска телевизия застанаха близки на Флойд. В специално издание на bTV Репортерите, което подготвяме, ще разкажем и за още семейства от Минесота, загубили любими хора, застреляни от полицаи, и които с години чакат адекватно правосъдие и продължават да се борят за справедливост. Ще отведем зрителите ни и при разрушените при избухналите безредици сгради. Щетите в Минеаполис се оценяват на над 50 милиона долара. 

Малко след случая “Флойд” Атланта също беше разтърсена от убийство на афроамериканец. Последва нова вълна от протести и напрежение по улиците на града. Именно в Атланта ексклузивно пред камерата на bTV говори синът на Мартин Лутър Кинг - глобален символ на борбата за социална справедливост и човешки права. Мартин Лутър Кинг III споделя позицията си за протестите срещу системния расизъм, за разединената днес Америка, за мечтата на баща му и дали тя беше изпълнена, за пътя, по който американското общество трябва да поеме оттук нататък. 

- Как пандемията се отразява на готовността за участие в изборите?

Теодора: Рекордна избирателна активност е отчетена в предварителното гласуване – 2/3 от американците, които вече са дали своя глас, са го направили по пощата. Дали писмата с изборните книжа ще се доставят навреме, дали ще бъдат преброени до края на изборната нощ и как това би оказало влияние на резултатите - всичко това може да се окаже ключово за тези избори. Но това, което прави впечатление, е как изглеждат градовете в Щатите – пусти и празни, дори призрачни. Много от хората работят от вкъщи, редица заведения, ресторанти не работят, други са фалирали. 

Росен: В Атланта наблюдавахме сериозен интерес и към гласуването в избирателните секции - на места се образуваха огромни опашки в дните преди 3 ноември, но това не отказа хората, решили да пуснат бюлетината си. Няма защо да се съмняваме - изборите ще бъдат оспорвани и напрегнати. Описвани са като исторически, най-важни до този момент, вероятно и заради това, което преживяват американците по време на пандемията. Знаете, това е държавата с най-много починали от коронавируса. Не е ясно обаче кога ще знаем кой ще е бъдещият президент на Америка. Изглежда все по-вероятно да научим резултатите не в изборната нощ, а в дните след това. Развоят на събитията след 3 ноември не може да се прогнозира с точност.

- Как пандемията се отразява на работата на журналистите на терен?

Росен: Изключително трудно се уговарят срещи и хора за интервюта. Това беше първото сериозно предизвикателство пред екипа ни. Някои от идеите ни за снимки не могат да се осъществят, именно заради COVID рестрикциите. Разбираемо, докато пандемията в Америка се усложнява, събеседниците ни предпочитат онлайн разговори. От друга страна, светът изглежда много различен. Бях в САЩ преди година на специализация - сега усещам атмосферата тук по-напрегната отвсякога. Америка не ми изглежда същата. Сложно е и пътуването, комуникацията на живо е пълна с притеснения и страх от заразяване. Но приемам работата на терен в момента като изключително безценен опит. Затова приех да отразявам изборите тук.

Теодора: Ние също получихме редица откази за интервюта, заради страх от заразяване. А тези, които правим, ги взимаме на разстояние от събеседника поне метър и половина. Използваме микрофон с дълга дръжка, за да спазваме дистанция. Задължително сме с маски през цялото време, докато работим. Най-интересна е ситуацията в самолета, където рискът от заразяване е висок. Наложи ни се да сменим 8 полета, докато сме в Щатите. В самолета сме с ръкавици, маски и шлемове. Коронавирусът направи работата ни по-трудна. Искахме, например, да снима в университета на Делауеър, където е учил Джо Байдън и където сега училището по политика е наречено на него, но достъп вътре в сградата ни беше отказан, заради коронавируса.

- Какво налага пътуването на екипи на терен, при положение че световните агенции предават всичко най-важно?

Росен: Целта ни е, макар и във времена на социална дистанция, като журналисти, да следим отблизо това събитие с глобално значение, чийто изход ще повлияе не само на американското общество, но и на хората и процесите в целия свят, включително и в България. 

Във времена, в които дезинформацията и фалшивите новини се разпространяват изключително бързо и лесно, и са достигнали невиждани размери, ние избираме да не се доверим изцяло на информационните агенции, а да проверим фактите и да предадем атмосферата от първа ръка. За нас е важно да представим обективна и независима от политическо влияние картина за това толкова важно събитие в световен план, именно затова два екипа работим на терен, а в София колегите от международната редакция на bTV Новините следят и проверяват информационния поток от агенциите и другите източници.

Теодора: Смятам, че работата на журналиста изисква да можем да работим във всякакви ситуации - напрегнати, опасни или конфликти. Защото обществото трябва да бъде добре информирано, въпреки предизвикателствата пред нас. Това е нашата работа.  

В деня на вота Теодора Трифонова и Петър Джанаваров ще предават пряко за зрителите на bTV от щаба на Джо Байдън в Уилмигтъм, Делауеър. Росен Цветков и Добромир Иванов са във Вашингтон, където следят екипа на Доналд Тръмп и мерките около Белия дом в столицата Вашингтон.

Всичко важно за изборите в САЩ четете тук: https://btvnovinite.bg/amerikareshava2020/

Цялото интервю със специалните пратеници на bTV Новините вижте ТУК.

Кампанията #АмерикаРешава се реализира с подкрепата на „Америка за България“.