Патрулът на Брад Гил и Чанс Кенеди отговаря за сигурността на границата с Мексико. Заместник-шерифите следят за реда и в близките населени места, които са част от областта Пима в щата Аризона.

Снимка: btvnovinite.bg

Заедно с тях отиваме до стената, построена от администрацията на Доналд Тръмп на аризонската граница. Съоръжението продължава да се изгражда.

Разказват, че стената не спира потока от нелегални мигранти от Мексико по пътя им към мечтания по-добър живот в Съединените щати.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Те продължават да идват, както и преди. Ние продължаваме да имаме много работа. Но както можете и сами да видите, стената не е завършена. Не мога да кажа, че няма да има ефект, все още има огромни територии от границата, които могат да бъдат преминати много лесно. Така че може би трябва да изчакаме и да видим ефекта от стената“, смята Брад Гил, зам.-шериф в област Пима, Аризона.

„Не виждам голяма промяна, откакто има стена. Те продължават да идват, продължават да пренасят хероин, метамфетамин, марихуана“, казва Чанс Кенеди, зам.-шериф  в област Пима, Аризона.

Снимка: btvnovinite.bg

Основното обещание на Доналд Тръмп в предизборната му кампания преди четири години беше да построи стена между Щатите и Мексико, която да спре мигранти.

Снимка: btvnovinite.bg
Строителството обаче започна преди година. Към момента са построени нови 24 км. И са подменени още 500 километра стари съоръжения. В процес на изграждане са над 600 километра. Общата дължина на цялата сухопътна граница между Щатите и Мексико е три пъти повече - 3145 км. Най-голяма част от стената на Тръмп е построена в Аризона.

Снимка: btvnovinite.bg

Стената на границата между Мексико и Съединените щати е изградена от масивни метални елементи, всеки с височина от над 10 метра.

Шерифите от област Пима охраняват най-голямата територия от границата в щата и разказват, че за последната година са открили телата на над 100 души.

Снимка: btvnovinite.bg

„В повечето случаи те умират. Отзоваваме се на сигнали, в които трябва да ги спасяваме, често ги откриваме починали в пустинята по пътя им към първото населено място след границата ни. От тях се възползват каналджиите, които ги водят. Истинска трагедия е, защото те са истинските жертви на това, което се случва на границата“, казва заместник-шерифът Чанс Кенеди.

Снимка: btvnovinite.bg
„В повечето случаи, ако открием около границата нелегален имигрант от Мексико, нашата работа често е да му предоставим първа помощ, в повечето случаи ние патрулираме в региона и като ни видят – идват до пътя, махат ни, а ние ги локализираме. Ние не сме имиграционни власти, нашата работа е да им дадем вода и храна. Губят се, защото пустинята тук е сурово и опасно място. Често са изоставени от каналджиите. Често разстоянието от Мексико до най-близкото място в Америка им е грешно представено. Не носят със себе си карти, не са добре подготвени – имат малко вода и храна. На този фон имаме високи температури през деня, ниски през нощта. Тези неща им влияят и често те не могат да стигнат, там закъдето са тръгнали“, допълва колегата му Брад Гил.

Снимка: btvnovinite.bg

Мигрантите плащат на каналджии, които да ги прекарат до най-близкото градче след границата. Цената може да достигне до 12 хиляди долара, разказва шерифът на област Пима – Марк Непиър.

„В този момент, както стоим тук с вас, съм убеден, че има някой, който се опитва да мине границата ни, защото днес времето  е хубаво и е хладно. Убеден съм, че в момента има хора в пустинята, които се опитват да се ориентират и да стигнат до Съединените щати“, казва Непиър.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен на каналджии хората, идващи в Щатите през границата с Мексико, плащат и на наркокартелите. Сумите варират между 3 и 5 хиляди долара. Според властите в последните години трафикът на хора вече е по-доходоносен бизнес от дрогата.

„Каналджиите са създали лабиринти от тунели под земята, които са дълги стотици метри. В тях има осветление, в някои дори има и малка железопътна система. Тунелите преминават от едната страна на границата и излизат например в къща от другата й страна в Щатите. Това е направено, за да преминават хора нелегално, но и да се пренасят наркотици. Хората, които плащат са жертви на изнудване, жените често са изнасилвани... Надявам се всеки, който ме гледа, да разбере, че условията в момента на границата са абсолютна трагедия на човешките права. Твърде много хора умират!“, казва шериф Непиър.

Често мигрантите са принуждавани да бъдат мулета на наркотици. 

„Случвало ми се е да помогна човек, който и преди това е бил в Щатите, върнат е обратно в Мексико. Цената на пътуването му дотук е да пренесе марихуана през границата. Той я пренася и каналджията му казва: „Връщай се обратно и следващият път, като пренесеш и този пакет, ще те оставим“, казва Чанс Кенеди.

„Ако се наранят, докато се опитват да прекосят терена, тези каналджии взимат водата и храната им, и ги изоставят сами в пустинята, където умират“, разкрива колегата му Брад Гил.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това разбива сърцето ми, че толкова много хора губят живота си, в опит да си стигнат до тази страна“, казва шериф Непиър.

Освен стената на Тръмп, на границата има още над 1000 километра други прегради и огради, строени от неговите предшественици. Така в момента общо 60 процента от цялата граница с Мексико е преградена със съоръжения. Останалите 40 могат да се преминат безпрепятствено.

Шерифът на Пима, който е републиканец одобрява стената, но смята, че наред със строителството й трябва да се реши кардинално и мигранционния въпрос.

„Вярвам, че трябва да охраняваме нашата международна граница, не защото мразя някого. Омразата няма място в моето сърце. Не мразя хората от Салвадор, Гватемала, Мексико или Бразилия. Но ако подсигурим границата си това ще разубеди хората и ще ги спаси от смъртта“, смята Непиър.

Освен за президент във вторник американците гласуват и за шерифи по места. Шериф Непиър е кандидат за втори мандат и жителите на Пима ще решат, дали той да остане или да напусне поста. 

„Най-голямото предизвикателство за мен е да се опитам да извадя политиката от темата за  границата. Това не е проблем само на републиканците или на демократите“, казва шерифът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много е лесно да се говори за границата във Вашингтон или дори в чужбина, но за мен тази тема е  много лична, защото това лично е моят дом, където семейството и децата ми живеят. Това е причината защо правя всичко“, споделя Непиър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!