"Трябва да гласуваме сякаш нашите животи и свободи зависят от това. Защото те зависят от това! Aко нашите предци са били готови да умрат за правото да гласуват, ние можем да работим за правото да се гласува", заявява синът на Мартин Лутър Кинг.   

Снимка: btvnovinite.bg

Казвате, че това са най-важните избори в живота ви, защо е така? 

"Най-важните избори са, защото ще определят по кой път ще поемем от демократична гледна точка. Президентът е президент, който вярва в подхода "Разделяй и владей". Не вярва в обединяването, защото никога не го е правил. Toй винаги поставя хората едни срещу други. Винаги придава личен характер на всичко. Винаги става въпрос само за него. Не за американците и за това какво става в Америка. А "какво ще ми помогне да бъда преизбран, вниманието да бъде фокусирано върху мен", посочва в интервю за bTV  Мартин Лутър Кинг III. И обяснява: 

Поддръжниците на Тръмп казват, че ако той не спечели, може да подкрепят гражданска война. Що за президент сме избрали, който говори така, че кара неговите хора да казват - ако няма победа, започваме гражданска война.

Снимка: btvnovinite.bg

Той казва, че няма системен расизъм в Америка, както и - със сигурност - в полицейската система. Но ние виждаме този проблем всеки ден. Почти всяка седмица. Виждаме инциденти да продължават да се случват, но не и с белите американци. Защо полицаите задържат бели заподозрени, без да ги убиват? Но когато става дума цветнокожи, първо стрелят. И задават въпроси, когато те вече са мъртви. 

Когато за първи път гледах цялото видео по случая с Джордж Флойд, 8 минути и 46 секунди, беше ужасяващо. Беше най-трагичното нещо, което някога съм виждал. Да гледам полицай, чиято работа е да служи на обществото и да го защитава, в ролята на съдия, съдебен заседател и заедно с това - екзекутор. Когато Флойд казваше - "не мога да дишам, не мога да дишам" и след това викаше своята майка… Това наистина показва най-лошото, в което може да се превърне един полицай, и най-лошото в тази нация. 

Дъщеря ми би излязла да играе навън на двора ни. Тя сподели с мен и майка й, че се тревожи, защото не знае, ако  се появят полицаи, дали няма да я наранят. Това разтревожи изключително много мен и съпругата ми. Обяснихме й, че не всички униформени действат по този начин, но от време на време някои от тях го правят.  И трябва да отделим добрите полицаи от лошите, от които е нужно да се отървем. 

Имам една мечта - моите четири деца един ден да живеят в нация, където няма да бъдат преценявани според цвета на кожата им, а според техния характер. Имам мечта днес. 

Кой е най-яркият спомен, свързан с баща Ви?

Имам някои много позитивни спомени от баща ми. Аз и брат ми пътувахме с него 6 или 7 пъти. Пътувал съм и сам с него, когато бях на 5, до Флорида. И имам много забавни спомени от това време. Учеше ни как да плуваме. Татко беше страхотен играч на билярд. Гледахме как играе и по-късно и ние се научихме от него. Придружавахме го, когато ходеше до младежката християнска асоциация и когато пътуваше, което беше в повечето дни. Когато се прибираше вкъщи, играехме футбол, бейзбол. 

Баща ви е казал - "Времето винаги е правилно да се прави това, което е правилно". Кое е правилното днес? 

Tова, което е правилно, е да създадем среда, в която всеки може да бъде успешен. Това не означава всеки да е милионер, но всеки в Съединените щати трябва да има добра работа и прилично заплащане. Всеки в Америка трябва да има достъп до здравеопазването. Всеки тук трябва да има приличен дом - не е нужно да е огромен. Може да бъде с размера на тази стая или по-малък. И за всеки в Америка трябва да има справедливост. Но не много хора имат тези неща. 

Снимка: btvnovinite.bg

Aко баща ми беше жив, мисля, че нямаше да преживяваме това, което сега преживяваме. Много проблеми щяха да бъдат решени. Той, екипът му и майка ми поставиха живота си на заден план, за да изкоренят от обществото ни нещо, което той нарича "трите злини". Бедността, расизма и милитаризма, аз поставям насилието и милитаризма заедно. Така че ако ги изкореним, бихме били на друго място. Честно казано, той беше убит, още преди да има възможността да отговори тези злини. Майка ми се бореше с някои от тях, но работата не е приключила. Така че изцяло от нас зависи, както и от поколението на дъщеря ми, да се справим с тези проблеми. Ако баща ми беше жив, щяхме да сме далеч по-добре отсега. Но ако се появи днес, мисля, че би правил това, което много от нас вече правят. 

Би се ангажирал в образователни кампании, свързани с регистрирането за изборите, за да е сигурен, че ако някой е отхвърлен, ще бъде пререгистриран. Би използвал гласа си да насърчи хората да излязат и да гласуват, би използвал гласа си за обединение, да изгради коалиции, за да имаме различен тип лидерство.

Какво баща Ви би казал за сегашното състояние на Америка?

Преди всичко мисля, че някой беше казал, че мечтата, която той имаше, се е превърнала в кошмар. Много хора все още страдат. Що се отнася до това докъде баща ми е искал да стигнем и къде трябва да бъдем, има много какво да искаме. Имаме дълъг път да извървим.

Баща ми и майка ми говореха за културата на ненасилието в нашето общество. Трябва да я създадем. Това ще ни помогне да имаме такава среда, в която да се грижим един за друг, да се отнасяме се към останалите с уважение. И това ще направи Америка невероятна.

Снимка: btvnovinite.bg

Мисля, че Вие споменахте последната книга на баща ми - "Накъде отиваме оттук нататък: Хаос или Общност?" Днес е хаос, усеща се по този начин. Напрегната атмосфера. Но може би трябва да минем през Хаос, за да стигнем до Общност. Защото в крайна сметка, ако нямаме общност, ще имаме хаос. А хаосът ще ни доведе до унищожение, както се е случвало с много народи, с велики цивилизации като Древна Гърция, Древен Рим. Когато ги е превзел хаосът, те са се самоунищожили. Но ние не трябва да допуснем това. Ние трябва да поемем по друг път. За да създадем, както моят баща казва, общество, основано на справедливост, равенство и любов между ближните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!