През лятото протестите срещу убийството на Джордж Флойд при задържането му от полицията надхвърлиха пределите на САЩ. Десетки хиляди протестиращи срещу расизма издигнаха плакати с надписа "Животът на чернокожите има значение". 

Какво е ехото на казуса "Джордж Флойд" месеци по-късно, в навечерието на президентските избори? 

В края на май беше убит Джордж Флойд, в продължение на 8 минути и 46 секунди полицай притиска врата на Флойд, а малко по-късно той издъхва. Неговите думи по време на ареста "Не мога да дишам", се помнят от всички. Все още хората в Минеаполис очакват да стартира делото срещу полицаите, обвинени за това престъпление. Всички тук настояват за справедливост.  

"Отидох в хола. И това се излъчваше по телевизията. Помня как го видях лежащ на земята, казвайки "Не мога да дишам". Бях шокирана. И след това всичко, което помня, беше как изрича "Мама, мама". И си казах - "Боже мой", падайки на колене. "Какво e станалo?" Видях страх. И помня полицая как се подиграва с него, казвайки му да стане от земята. Той нямаше как да се изправи. Защо някой би се подигравал така? Това е ужасно. Не мога да догледам видеото до край. Ако чуя гласа му, знам, че той. Не искам да гледам, защото това ме дърпа надолу. Искам да продължавам да имам надежда", споделя пред камерата на bTV лелята на Флойд - Ейнджъла Харелсън, която живее в епицентъра на избухналото напрежение - Минеаполис. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато тази трагедия се случи, вече имаше пандемия. И това е единственото добро нещо, което мога да кажа за пандемията  - тя принуди хората да бъдат по домовете си в този ден в целия свят. Така че те имаха шанс да видят този нечовешки акт. Хората бяха разтърсени, шокирани, казваха си - "Боже, какво правят, това не е редно!". 

Светът застана зад нас и това беше много мощно послание, много мощно. Нашата общност никога никога не е имало такава подкрепа от времето на Мартин Лутър Кинг през 60-те", твърди Ейнджъла Харелсън. 

Тя казва още, че от 400 години се преговаря за промени, за равенство, да могат чернокожите да гласуват, да пътуват с автобус, да ходят на училище или дори, за да стоят и да си говорят с бял човек.

Снимка: btvnovinite.bg

"Преговаряме за правото да притежаваме имот, да сме американски граждани. Винаги сме се чувствали като граждани "втора класа". Повече не искаме да преговаряме.  Защото сме уморени от това. Джордж Флойд беше последната капка, която преля чашата", смята леля му. 

"Полицаите не ни виждат като човешки същества, дори не ни виждат като граждани "втора класа". Те си казват - ще хвана този негър.  Казвам го съвсем уверено и честно. И когато има хора с такова мислене, с този негативен стереотип, нещата се случват. Те са готови са да използват оръжието безпричинно, да напуснат спусъка“, казва Ейнджъла Харелсън.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя иска целият свят да знае, че Флойд не е просто хаштаг. "Оценявам любовта и подкрепата, но той е повече от хаштаг. Той беше баща, беше нечий син, племеник, братовчед, част от семейство. Има дъщеря, която го обожаваше", припомня тя.

По думите й той не е бил перфектен - борил се е да се възстанови след употреба на наркотици, падал е много пъти, правил е грешки. "Независимо дали сте расисти и мислите, че той си го е заслужил, или искате да застанете зад нас, той не заслужаваше да умре по начина, по който това се случи. Защото той е човешко същество. И ще кажа това на света - за 8 минути и 46 секунди той се бореше смело за живота си. Но сега го няма и няма да позволим неговата смърт да бъде последната му дума. Затова съм тук", посочва Ейнджъла Харелсън. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз му казах толкова много неща. Защото правех планове. Казах - дай да направим това… или да изчакаме за това, имаме много време. Но то излетя. Ако сега влезе през вратата, просто ще го прегърна, защото не искам да отлагам. Не искам да губя никакво време“, споделя още Ейнджъла. 

Снимка: btvnovinite.bg

На мястото на убийството на Флойд е изграден мемориал. Местните хора в Минеаполис казват, че ако няма наказания за полицаите, участвали в престъплението, може отново да има сериозно напрежение и безредици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!