Расизмът е основна теми на тези президентски избори в САЩ. Арена на множество сблъсъци стана Минеаполис.

Полицейски участък в града беше опожарен преди няколко месеца след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест. Тогава мащабни протести прераснаха в насилие. Напълно или частично бяха унищожени 1500 сгради в района.

Снимка: bTV

Щетите са оценяват на над 55 млн долара.

Нощем напрежението ескалираше. Стигна се до стрелби, грабежи и палежи.

Снимка: bTV

Салонът на фризьора Тревон Елисън е напълно изпепелен: „Пожарът започна в ресторанта. Някой е счупил страничната врата. Изглеждаше така сякаш е била разляна някаква течност, преди да се разрасне огънят. Беше наистина страшно, защото мислех, че губя бизнеса си, работата си… Разбирах, че хората са гневни, но не посягайте на неща на обществото, които са полезни за общността“.

Преди 4 години 32-годишният Филандо Кастил беше прострелян четири пъти от полицай, докато се опитва да извади поисканите при проверка документи. Днес майка му Валери помага на близките на други убити от униформени в борбата им за справедливост: „Плаках за Джордж Флойд. Беше като болезнен спомен на деня, в който загубих сина си… Има толкова много убийства в щата Минесота в ръцете на полицията. Tрябва да се справяме болка след болка, травма след травма, трагедия след трагедия. И всичко идва толкова бързо, че не можеш да го приемеш“.

Майката на Филандо твърди, че подкрепя протестите, но само ако са мирни: „Ако прочетете протоколите от арестите, хората, които стоят зад пожарите, са бели хора, които дори не живеят в Минесота. Дошли са от други части на САЩ. Вмъкнали са се в тези мирни протести“.

Снимка: bTV

В същото време Тревон се надява да изгради на мястото на руините център, в който да помага на деца от квартала.

Безредици имаше и в във Филаделфия, където в началото на седмицата дни друг афроамериканец беше убит от полицай. Всички тези събития вероятно ще окажат влияние на изборите, които ще се случат тук буквално след няколко дни.