Часове преди решаващия вот в Съединените американски щати - какви са нагласите и има ли промяна в социологическите изследвания, които дават преднина на Джо Байдън пред Доналд Тръмп?

Екип на bTV Новините е във Вашингтон – близо до Белия дом. Още от ранните часове на деня пространството около него беше напълно блокирано от полиция.

Проверяват се обстойно всички коли, доближаващи сградата - самата тя е оградена с висока стена.

Часове преди изборите ресторанти и заведения в центъра на Вашингтон се подготвят за евентуални безредици след обявяване на резултатите. Поставят се дървени повърхности, които да защитят сградите, ако се стигне до сериозно напрежение.

Ернесто, чието заведение е на няколко метра от официалната резиденция на американския президент, е взел същите мерки. По време на демонстрациите след убийството на Джордж Флойд имотът му е било атакувано.

„Сега знаем какво може да се случи в следващите дни - ако някой, независимо дали Тръмп загуби, или спечели, протестира. Затова всички са подготвени. Запазихме тези камъни от последното нападение. Надяваме се всичко да бъде под контрол. Мисля, че ситуацията сега ще бъде по-добра. Полицията е тук. Нека всеки, който иска да протестира, го направи мирно“, казва мъжът.

Някои политически анализатори не очакват да се стигне до драматични предаване на властта, какъвто развой се допуска във Вашингтон при евентуална загуба на Доналд Тръмп.

Мащабно ограден е и хотелът на Тръмп в столицата, в който е възможно той да празнува в изборната нощ, ако си осигури втори президентски мандат.