Спортна зала е най-голямата изборна локация в щата Джорджия. Над 300 машини обработват гласовете на американците, които са решили да гласуват.

В щата започна ранно гласуване още преди няколко седмици, образуваха се огромни опашки. Според много анализатори пред хората, които живеят тук, и по-конкретно от афроамериканската общност, има много проблеми и предизвикателства, свързани с гласуването.

Експерти твърдят, че ситуацията е усложнена, но не само заради COVID-19. „Има твърде много хора, разпределени във всяка локация. И където мнозинството гласоподаватели са цветнокожи, виждаме дълги опашки. Тъмнокожите са много важни за Дeмократичната партия. И сега сме в ситуация, в която Републиканската партия изглежда иска да ограничи достъпа до изборната урна”, коментира преподавателят по политически науки в „Морхаус Колидж“ Ейдриън Джоунс.

Въпреки затрудненията, желанието да се гласува не намалява.

Двамата кандидати за Белия дом имат и друга важна цел в Джорджия – вотът на латиноамериканците, които също казват, че гласуването може да се превърне в голямо изпитание.

„Тук може да се окаже проблем всичко. Ако подписът на бюлетината е различен от този на шофьорската ти книжка, например, може да не зачетат гласа ти. Латино избирателите имат две фамилии или няколко имена, дълги имена, и, ако няма съвпадения между регистрираното име с паспортните данни – да речем, имаш тире, и не включиш тирето, може да не може да гласуваш“, обяснява Суси Дуран.

Снимка: bTV

Христине Сентено от Атланта допълва: „Получени са писма, с които се казва на гласоподаватели от общността ни, че не са регистрирани да гласуват, че изборният ден е на 4-ти, а не на 3-ти. Подобни неща. Така че трябва да сме ангажирани с това какво става и да отговорим на тази дезинформация“.

За кого са гласували цветнокожите, вероятно няма да стане ясно в изборната нощ, а дни по-късно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!