Остават 5 дни до президентски избори в Съединените щати. Страната е най-засегната от коронавируса. Повече от 220 000 са починалите от началото на пандемията. Вирусът успя да раздели американското общество на щати, в които мерките са затегнати и други, в които те липсват.

В Аризона всеки град има различни мерки. Щатът е с ключово значение в президентската надпревара. Счита се, че там и републиканци, и демократи са с изравнени позиции, но и щат, в който разделението в американското общество се усеща силно заради мерките, взимани за борба с COVID-19.

На историческия път „66“ и в близост до Големия каньон в северозападната част на Аризона се намира малкото градче Уилямс. В него да носиш маска е въпрос на политически пристрастия. Населението му е малко над 3000 души. 

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът Джон Мур управлява от 16 години.

„Аз съм каубой, а каубоите изглеждат по този начин - носят каубойска шапка и ботуши. Хората постоянно ме питат дали съм каубой, какво е да си каубой. Означава свободен дух, да обичаш това, което правиш. Предполагам, че можем да наречем региона „Див, див запад“, каза Мур пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Уилямс е от Републиканската партия и смята, че мерките срещу разпространението на коронавируса не са необходими и биха ограничили правата на американците.

„Този град не задължава жителите му да носят маски. Това е техен избор. Те сами решават дали да носят, или не! И нека не забравяме, че сме американци и сме свободни хора“, допълни градоначалникът.

През Уилямс преминава път „66“, по който се стига до Големия каньон, който е в близост. Затова десетки туристи преминават всеки ден през градчето. Кристина и Питър са дошли от Калифорния и са единствените хора, които виждаме на носят маски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нося маска постоянно и когато видя, че някой не носи го питам: „Защо не си с маска?! Сложи си маска!“ И те казват: „О, да, ще сложа.“ Това създава противоречия. Ние идваме от Калифорния и там никой няма проблем с това, че всички носят маски през цялото време. Но когато си тук е малко шокиращо, най-вече като влезеш в затворено помещение и видиш, че никой не носи маска", разказва Кристина.

Снимка: btvnovinite.bg

Аризона е сред така наречените колебаещи се щати, които обаче решават президентската надпревара и в които са изравнени позициите на двете големи партии, а населението е разделено на републиканци и демократи.

„В този град хората са републиканци, ако кажете името Байдън тук ще ви пребият, ще станат агресивни, ще се ядосат, ако разберат, че гласувате за кандидата, когото те не харесват. Политиците прецакаха всичко. Просто трябва да оставят хората да правят това, което искат. Това е велика страна. Хората принципно са добри, грижовни са тук, но това нещо, което се случва на всеки 4 години – тези избори са бедствие. Трябва да има друг начин. Имаме двама идиоти с много власт. Ние гласуваме за по-малкото зло, това е!“, казва барманът Джарет Пенсигър. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според кмета Джон Мур нито президентът Тръмп, нито губернаторът на Аризона трябва да задължават хората да носят маски. В щата няма общо решение дали да се носят мaски, или не. Всеки кмет сам решава дали в неговия град да бъдат затегнати мерките срещу COVID-19.