Надеждите за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител не са големи. Независимо от това операцията продължава, съобщи на брифинг служебният премиер Стефан Янев.

До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи издирвателната операция. Към момента са намерили вещи и материали, които ще бъдат изследвани.

Черната кутия обаче все още не е намерена. По този повод операцията ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи, уточни Янев.

Едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Възможно е да участват и съюзни сили. Когато се установи на каква дълбочина са те, ще се проведе издирвателната операция.

Две работни групи работят съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по инцидента.

„По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил, връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер.

По думите му техническото състояние на изтребителя е било добро.

„Майор Валентин Терзиев е отличен пилот, подготвен. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи“, каза още Янев.

Проверката на техниката е постоянен процес и не се прави периодично, каза от своя страна командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Процесът се контролира на много нива от различни хора, тъй като техниката е сложна, а процедурите – много.

Летателната дейност в Българската армия е спряна до приключване на разследването. Военното учение "Шабла 21" също е прекратено.

  • Възстановка с авиосимулатор: Какви са версиите за авиокатастрофата с МиГ-29?
  • Експерт: Черната кутия ще отговори на най-важните въпроси за полета на МиГ-29
  • Симулация на фаталния полет на МиГ-29: Лесно ли може да бъде изгубена ориентация в нощно небе?
  • Докладът на „Военна полиция“: Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29
  • Вижте подполковник Терзиев в полет (ВИДЕО)
  • Черната кутия на падналия МиГ-29 заминава за Русия (ВИДЕО)
  • С военен ритуал изпратиха майор Валентин Терзиев в последния му път
  • Георги Панайотов: Не става въпрос за пилотска грешка при катастрофата с МиГ-29
  • „Черната кутия“ на падналия МиГ-29: Информация от устройството не е извлечена
  • Полк. Недялков: Нарушенията на черната кутия намаляват шансовете за извличане на цялата информация