Врачанският окръжен съд реши да остави в ареста мъжа с повдигнати три обвинения, включително за нанасяне на средна телесна повреда на съпругата му в условията на домашно насилие.

Определението е окончателно. Съдът е оставил без уважение внесената от обвиняемия С.Д. жалба срещу задържането му под стража, определяйки, че преценката на Районен съд-Враца е правилна.

Припомняме, че прокуратурата повдигна три обвинения на С.Д. – за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, като е нарушил забраната да приближава съпругата си А.М. на по-малко от 100 метра за срок от 12 месеца; за закана за убийство спрямо нея; за това, че ѝ е причинил средна телесна повреда в условията на домашно насилие.

За първото престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години или глоба до 5000 лева, за второто престъпление наказанието е „лишаване от свобода“ до шест години, а за третото – „лишаване от свобода“ за срок от две години до десет години.

С.Д. беше задържан след като нападна, преби и заплаши с убийство жена си, с която са в развод. Насилникът я ритал и удрял с юмруци в продължение на шест часа. Тя припадала на няколко пъти.

 

Накрая мъжът взел 200 лв. от портфейла на съпругата си и избягал, а тя – влачейки се към нощното шкафче в спалнята, успява да се  свърже с дъщеря си и да потърси помощ.

Жената вече е изписана от болница за домашно лечение.

Близките на обвиняемия смятат, че той е бил провокиран да стигне до крайност, а пострадалата преувеличавала за нанесения ѝ побой. 

„Става въпрос за изневяра“, каза насилникът С.Д. навлизане в съда.

„Дори да го е направил, не е прав, защото аз съм майка, имам дъщеря, имам внучка и той има дъщеря, не е прав, но не мисля, че е имало шест часа бой“, заяви Ивка Асенова, която е сестра на задържания.

„Представете си една жена да се бие в продължение на шест часа, ще оцелее ли?!“, коментира случая и Цветана Младенова, майка на задържания.

38-годишният обвиняем и 45-годишната жертва са заедно от три години. През март сключили брак, но след дни се разделили. Жената иска закрила от съда, защото той отправя заплахи към нея и не е съгласен тя да работи като танцьорка. Забранено му е да я доближава на по-малко от 100 метра. Но въпреки това миналия вторник той влиза в дома ѝ, бие я и заплашва с оръжие.

Миналата година над 4000 българи са поискали защита от органите на реда. Почти всички са жени, сочи справка на МВР.

Снимка: bTV

Минусите – насилниците нарушават ограничителните заповеди. Нещо, което се е случило и във Враца.
Плюсовете – за разлика от преди две години, сега жертвите не се налага да чакат две седмици, за да получат такава заповед.

От края на миналата година има и мобилно приложение, финансирано от Норвежкия финансов механизъм.

„Има общо 1420 посещение и 557 изтегляния за двете системи мобилни телефони“, обяснява Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ.

Неправителствени организации отчитат ръст на сигналите. През миналата година за помощ към фондация „Анимус“ са се обърнали над 5500 души.

С промените в закона след случая „Дебора“ жертвата вече не е длъжна да се вмести в срок, за да подаде сигнал срещу насилника.

„Жените имат право до три месеца да мислят дали да подадат молба за защита. Този срок е много необходим, особено за тежките случаи и за случаите, в които жените се колебаят в решението си“, обяснява Надежда Стойчева, психотерапевт и директор на фондация „Анимус“.

Новият закон все още не действа с пълната си сила, защото няма правилник. Жертвите на домашно насилие обаче могат да подават сигнал на горещата линия 0800 186 76.