Над 4000 българи в цялата страна са поискали защита от органите на реда през миналата година. Пострадалите жени са над 3500, а мъжете – 500.

Снимка: bTV

По данни на МВР два пъти повече е получената незабавна защита в сравнение с постоянната. От началото на тази година постоянна защита вече е получена от 581 души, като два пъти повече от тях са жени.

Поредният фрапиращ случай на домашно насилие е от Враца и едва не завършва със смърт. 45-годишна жена от Враца е жестоко пребита от втория си съпруг, с когото са разделени и който е с ограничителна заповед да я доближава.

Пострадалата е в болница, а съдът постанови най-тежката мярка за задържане под стража за извършителя, който е криминално проявен и осъждан. Повдигнати са му три обвинения, включително и за заплаха за убийство.

Снимка: bTV


Мъжът се опитва да нападне жената първо в магазина ѝ по обед, но заключената врата я спасява, разказва майката на жертвата. „Той ѝ прави мимика, че ще я заколи с пръст на гушата, тя веднага вика полиция, но той бяга“, разказва майката на пострадалата, която крие името и лицето си.

Въпреки че незабавно е уведомен дежурен прокурор заради нарушената забрана да не я доближава жената на по-малко от 100 метра, насилникът не се отказва и изненадва жертвата в дома ѝ. Следват часове на мъчения с юмруци, ритници и заплаха с оръжие.

„Това са шест мъчителни часа жесток побой, а за нея борба за живот, той вече вади пистолет и нож и ѝ казва „Няма да те убия, както съм ти обещал, подарявам ти живота, но не ме натопвай, защото ще пострада семейството ти“, допълва майката.

Снимка: bTV

Във врачанската многопрофилна болница буквално спасяват живота на пострадалата. 

„Пациентката постъпи по спешност, в тежко състояние, с мозъчно сътресение, с политравма, с дихателна недостатъчност, с пневмоторакс вляво, който наложи оперативна намеса по спешност“, казва д-р Аделина Илиева, хирург в МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца.

Извършителят е криминално проявен и осъждан за опит за палеж, за управление на автомобил без правоспособност, има и висящо дело за грабеж. А след като случаят добива гласност чрез bTV от прокуратурата също коментират.

„Мога да кажа, че това е абсолютно безскрупулно и дръзко  и затова единствената наша реакция е своевременно установяване и задържане. Апелирам към жертвите на домашно насилие да не се страхуват, да сигнализират на органите на МВР“, коментира Емилиян Костов, заместник-районен прокурор във Враца.

„Тя живее втори живот. Раните, физическите, ще минат, но тя няма да се оправи. Настоявам за правосъдие“, апелира майката на пребитата жена.

Това не е първото посегателство върху жената. Близките ѝ твърдят, че и друг път е подавала жалби. Преди време пак е била пребита от същото лице.