Полицията в най-населения австралийски щат е арестувала 554 души, заподозрени в домашно насилие в рамките на 4-дневна операция. Страната е поела инициатива да се справи с нападенията над жени и до момента са повдигнати 1070 обвинения, предаде АФП.

Полицията на Нов Южен Уелс съобщи, че са били задържани някои от „най-тежките извършители на домашно насилие“ в щата.

Арестите са извършени в момент, в който Австралия преживява насилствената смърт на 28 жени през тази година - средно по една на всеки 4 дни. През същия период на миналата година са починали само 14 жени.

Поредица от широко разпространени нападения срещу жени - включително намушкването с нож на пет жени в търговски център в „Бонди” - насочиха вниманието към насилието, основано на пола, и домашното насилие.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе определи ситуцията като „национална криза“.Той също така обяви мерки за ограничаване на „deepfake” порнографията и увеличаване на финансирането за жени, бягащи от връзки, в които биват тормозени и насилвани.

Убийствата от интимни партньори постепенно намаляват през последните 30 години, показват данни на австралийското правителство. А процентът на разпространение на домашното насилие в Австралия все още остава под средния за ОИСР - и по-нисък от този в Канада, САЩ и Великобритания, според данните за 2023 г.

Въпреки това службите за борба с домашното насилие отдавна предупреждават, че трябва да се работи срещу насилието срещу жени в страната.