Почти 650 души са били обвинени в четиридневна полицейска операция, насочена към „опасни извършители на домашно насилие“ в Австралия. За това съобщава полицията в страната, цитирана от Би Би Си.

Обвиняемите са общо 1153, като сред тях има както повдигнати обвинения за домашно насилие, тата и за притежание на наркотици или на оръжия. Полицейската операция е проведена в Нов Южен Уелс в края на миналата седмица.

Австралия има огромен проблем с домашното насилие и полицията отделя все по-голямо внимание и време за превенция. От 648 души, обвинени в рамките на операция „Амарок“ миналата седмица, 164 са били сред най-издирваните извършители на домашно насилие в щата, съобщава полицейският комисар Карън Уеб.

Някои лица са имали заповеди за ареста си, докато други са нарушили издадените от съда заповеди за защита - известни като заповеди за задържане при насилие (AVO). „Имахме сериозни опасения за жертвите, така че се насочихме към тях“, каза Карън Уеб.

Сред обвинените е 22-годишен мъж, за когото полицията твърди, че е душил партньорката си по време на спор, докато тя не припаднала. Друг от задържаните е мъж на 51 години, който сложил проследяващо устройство в колата на жена си. Полицията също така е иззела регистрирано огнестрелно оръжие от дома му, защото я заплашвал да я застреля, ако му изневери.

При друг обиск са иззети два кинжала, меч с две остриета и метален бокс.

Зам.-комисарят на полицията Мал Ланион каза пред медиите днес, че новата стратегия на полицията за превенция на високорисковите нарушители е насочена към спиране на домашното насилие, преди то да ескалира до убийство.

Полицията в Нов Южен Уелс е реагирала на 17 убийства в следствие на домашно насилие само миналата година. Един на всеки петима австралийци съобщава, че е преживял физическо или сексуално домашно насилие след навършване на 15-годишна възраст. Най-често този вид насилие се извършва от мъже срещу жени, показва още проучването на полицията в страната.

Неотдавна ООН заяви, че насилието срещу жени в Австралия е „често срещано явление и това е смущаващо“, но експертите в страната твърдят, че то не е нещо извънредно, ако се разгледа в контекста на развитите нации.